In Burgerbrug en is het bedrijf een waar begrip
In Burgerbrug en is het bedrijf een waar begrip (Foto: aangeleverd)

W.N. Kramer importeert grote (bio)diversiteit aan landbouwmachines

Het begon in 1961 als een kleine opslagruimte. Inmiddels beslaat W.N. Kramer drie hectare in Burgerbrug en is het bedrijf een waar begrip. W.N. Kramer heeft veel onderdelen en landbouwwerktuigen op voorraad en importeert uit allerlei landen landbouwmachines die verduurzaming van de agrarische sector bevorderen. Daarnaast is het bedrijf zeer actief met robotmaaiers van het merk Belrobotics voor sportclubs en de grotere tuinen.

Innovatieve machines

Irene Kramer, directeur van W.N. Kramer, vertelt: “We importeren sinds 1982 spitmachines, maar ook ecoploegen en grondbewerkingsmachines van o.a. ERMO en Geohobel. We zijn het enige bedrijf in Nederland dat als importeur bepaalde merken machines levert. Deze brengen wij onder de aandacht middels social media en diverse bladen in de agrarische sector. We blijven uitkijken naar innovatieve machines die nog niet op Nederlandse bodem zijn verschenen en overwegen of het bij ons in het pakket past. We proberen de markt en de sector met zijn tijd mee te laten gaan.”

 Schoffelen op een paar centimeter van de plant 

De nieuwste machines die W.N. Kramer importeert, zijn schoffelmachines van het merk Oliver. De schoffeltechniek gaat met de jaren populairder worden, omdat chemische middelen steeds meer van de markt worden gehaald. Oliver produceert eenvoudige machines, maar ook werktuigen met een compleet camerasysteem met shiftframe, die aangesloten kan worden op alle GPS-systemen van tractoren,” vertelt Irene. “Het parallellogram dat in de schoffelmachines zit, heeft roterende ‘korven’, die op enkele centimeters langs het gewas het onkruid weghalen zonder de wortels van de plant te beschadigen. Deze manier van wieden is geschikt voor gewassen die op 40-60 centimeter van elkaar geplant zijn, zoals kool, maïs, knollen en broccoli. Voor planten die dichter op elkaar staan (12-40 cm), is er een machine met smallere, verticaal geplaatste korven. Dankzij de camera corrigeren deze machines zichzelf.” 


De specifieke eigenschap van deze machines is dat de schoffel op de rij van de plant werkt. Het element heeft geen steunwieltje aan de voorkant, anders worden de plantjes platgereden, legt Irene uit. “De twee rotors die langs de plant werken, houden het element stabiel, breken de korst open en verwijderen het onkruid. Dit kan tot op 1-2 cm van de plant. Op deze manier komt er weer zuurstof bij het gewas, voor een betere oogst en dus hogere opbrengsten. Ook op zware kleigronden werken de rotors naar behoren.” 


Kramer is vier dagen op pad geweest met de fabrikant. Samen bezochten zij diverse landbouwbedrijven en loonwerkers in Noord-Holland, Zuid-Holland en de Flevopolder. Alle klanten waren positief en wachten op de verschillende demonstratiemodellen waar de fabrikant naar verwachting eind maart mee gaat komen. Klanten gaan de machine inzetten voor de teelt van bieten, wortelen, uien, sla, kool, maïs en aardappelen, want ook op rug- en beddenteelt kan deze rotorschoffel worden ingezet. 


W.N. Kramer op Paasvee 

Traditiegetrouw is W.N. Kramer aanwezig op Paasvee. De schoffel-demomachine van Oliver proberen ze die dag al tentoon te stellen, aldus Irene. "We moeten ‘m nog ophalen in Italië, maar hopen dat deze op tijd binnen is. Naast de schoffelmachine nemen we een aantal andere machines mee, die bezoekers kunnen bekijken. We staan schuin tegenover de Hema op de Nieuwstraat. Kom gerust langs, wij vertellen je graag meer!”