Afbeelding
(Foto: johan brouwer)

'Als de Paasvee af is, willen we nog wel even blijven plakken!'

Het is altijd een imposant gezicht op de Nieuwstraat. Op 29 maart staan daar traditiegetrouw de nieuwste landbouwmachines van mechanisatiebedrijf J. van der Sluis B.V. uit Dirkshorn weer als glanzende publiekstrekkers opgesteld.

Van der Sluis B.V. weer op hun plek

Of je nu wel of niet in de agrarische sector werkzaam bent: het grote aantal pk’s van het rollend materieel van J. van der Sluis B.V. zal ook dit jaar weer indruk maken op de bezoekers van de Paasvee. De paradepaardjes van de leverancier in landbouwmachines worden ’s morgens vroeg om kwart voor zeven de Nieuwstraat ingereden. Direct uit de showroom en volledig gepoetst. “En als het nodig is, dan halen we er ter plaatse nog een doekje overheen”, lacht verkoopleider Johan Goudsblom (56). Het is duidelijk: het team van Van der Sluis is meer dan trots op hun machinepark en dat laten ze graag zien. Het bedrijf, met vier locaties in Noord-Holland en een in Zuid-Holland, vertegenwoordigt de sterkste merken op het gebied van landbouwmachines, zoals Fendt, Valtra, Linde en KUHN. 

Vol passie over zijn vak

Johan is al bijna dertig jaar verbonden aan het landbouwmechanisatie- en intern transportbedrijf dat in 1962 is opgericht. Net als veel van zijn collega’s. Johan: “Hoewel dat bij de jongere generatie wel wat verandert, is een groot aantal van ons al jaren verbonden aan dit familiebedrijf. Het is dan ook een fantastische organisatie om voor te werken. We zijn gefocust op ons eigen werkgebied, voeren A-merken, bieden de hoogst mogelijke servicegraad en werken met en voor de grootste professionele bedrijven in de agrarische sector.” Ondanks zijn bijna drie decennia ervaring vertelt Johan nog vol passie over zijn vak. “Dat komt natuurlijk ook, omdat er in deze sector zoveel ontwikkelingen zijn. Ontwikkelingen waar we met onze techniek een bijdrage aan kunnen leveren.” 

Grote uitdagingen

Johan doelt op de grote uitdagingen en maatschappelijke opgaven waar de agrarische sector op het gebied van innovatie, het klimaat, verduurzaming en arbeid voor staat. “De omgeving stelt steeds hogere eisen aan het product en de manier waarop geproduceerd wordt”, legt Johan uit. “Tegelijkertijd wil de consument voldoende en gezond voedsel tegen een betaalbare prijs. De agrarische ondernemer is zich daar zeer van bewust en is hier ook iedere dag mee bezig. Wij kunnen hem daarmee vanuit de techniek ondersteunen. Met inzet van GPS, sensortechnologie, ICT en robotisering kan de productie geoptimaliseerd worden en werken we aan een duurzame teelt. Van klassieke landbouw gaan we steeds meer naar precisielandbouw. In plaats van per veld te bepalen wat er moet gebeuren, kan dat per vierkante meter of zelfs per plant. Het is heel belangrijk dat wat je als agrariër aan middelen gebruiken mag, dat dit ook op de juiste plek terecht komt. Zodat de ondernemer daar optimaal profijt van heeft.” 

We kijken er met het hele team enorm naar uit

Ook het klimaat is en blijft een belangrijk thema voor de agrariër. Johan: "Als onze klanten moeten planten, zaaien of oogsten, dan moeten ze dat ook vol gas kúnnen doen. We kunnen ons geen stilstand veroorloven. Met ons als partner kunnen ze vertrouwen op voldoende capaciteit en beschikbare machines. Onze organisatie is erop ingericht dat de agrariër zo snel mogelijk weer voort kan!” Johan vervolgt: "We kunnen het weer niet beïnvloeden en ook de politiek niet, maar waar het kan, vinden we vanuit de techniek een antwoord op de vragen die vanuit de sector ontstaan. Wat we dertig jaar geleden niet voor mogelijk hielden, kan tegenwoordig met behulp van automatisering en robotisering!” Wat kunnen de bezoekers van de Paasvee dit jaar verwachten op de stand van J. van der Sluis? Johan: "We nemen een Fendt en een Valtra tractor mee, er staan twee landbouwmachines van KUHN, Manitou minishovels en Toro grasmaaiers. Met het hele team kijken we enorm uit naar de komende Paasveedag. En als de Paasvee af is en het is mooi weer, dan verwacht ik dat we aan het eind van de dag nog wel even blijven plakken!”

Afbeelding
Afbeelding