De pianowandeling trekt nog altijd veel publiek.
De pianowandeling trekt nog altijd veel publiek. (Foto: Archieffoto Rodi Media)

Pianoklanken in historisch Edam

EDAM - De 18e editie van de unieke PianoWandeling wordt zondag 28 mei gehouden.

Zondag 28 mei vanaf 12.00 uur op historische locaties

Het initiatief is ooit genomen door Maisa van der Kolk, kunstenares en enthousiast bespeelster van historische muziekinstrumenten. Zij kwam op het idee een pianowandeling te organiseren in Edam.


Bij alleen een idee is het niet gebleven. Maisa vroeg piano-eigenaren hun instrumenten één dag beschikbaar te stellen aan pianisten, zodat een wandelend publiek van hun spel in de prachtige Edamse huizen kon genieten. Velen reageerden enthousiast en zo vond in 2004 de eerste PianoWandeling door Edam plaats.

De PianoWandeling is uitgegroeid tot een evenement, dat jaarlijks op de laatste zondag van mei plaatsvindt. In de loop van de jaren is het karakter veranderd en zijn ook de meeste bekende Edamse openbare monumenten als locatie aan de wandeling toegevoegd. 

Keur aan musici

Voor de komende editie zijn de organisatoren erin geslaagd een keur aan musici aan te trekken.


12.00 – 13.00 uur - stadsbeiaardier Frits Reynaert bespeelt het carillon van de aloude Speeltoren .

13.00 – 13.30 uur - de Vliegende Vleugel rijdt door de stad, met Hielko Ubels. Vertrekpunt Stadhuis, richting de Kaasmarkt. Daarna kan iedereen die (een beetje) kan pianospelen, zijn of haar kunnen laten horen.

13.30 -16.00 uur - 20 locaties met muziek. De muzikale keuze is zeer divers: van klassiek tot jazz (diverse combo’s), minimal music, zang, gitaar, baritonsaxofoon en meer.

Plattegrond downloaden

De locaties zijn te vinden de plattegrond, te downloaden op www.piano-edam.nl. Onder de tab “Uitvoerenden” staan alle namen van de deelnemers en het genre muziek.

Slotconcert

16.00 – 16.30 uur - bij binnenkomen in de Grote Kerk bespeelt vaste organist Frans Koning het grote Smit-Verhofstadt orgel. Na de openingsprelude door de jonge pianisten David Kooi en de broers Alexander & Christopher Hartsink (4-mains) treedt de internationaal geroemde pianiste Ketevan Sharumashvili op.

Parkeren is mogelijk op het parkeerterrein bij het busstation. De PianoWandeling is gratis voor alle bezoekers, maar een bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. 

Meer informatie: www.piano-edam.nl of mail naar info@piano-edam.nl.

Afbeelding
Pianomuziek klinkt in Edam, zondag 28 mei.