P A S F O T O

Wat was er een ophef vorige weken over de blije foto van Kate Middleton te midden van haar goedlachse kinderen. Allemaal gephotoshopt brulden de kranten. Tot ze stuk voor stuk heel terecht hun spijt moesten betuigen over hun woorden toen prinses Kate heel persoonlijk de waarheid over haar gezondheid meldde. Ziek van kanker.

Die belachelijke ophef over een foto die gewoon een beetje mooier was gemaakt, komt best abnormaal over.

Mag iemand niet meer de beste versie van zichzelf en zijn kroost laten zien?

Over die beste versie: onlangs hoorde ik van een moeder, die zei dat de gymleraar haar 15- jarige dochter had gevraagd om een mooi kiekje van haar in haar nieuwe zwempak. Dochterlief voelde zich gevleid en had leuk voor de man staan te poseren. Een lachje naar links en een lachje naar rechts.

Toen die tiener dat ’s avonds aan haar vader vertelde, keek die verschrikt. ‘Wat heeft hij nog meer aan je gevraagd?’

‘Nou eh of ik samen met mijn vriendinnetje ook een keertje gezellig bloot op een fotootje wil,’ antwoordde de tiener.

De ouders keken verschrikt. Maar werden niet boos.

De vader vroeg zijn dochter even later mee naar zijn werkkamer en zette zijn computer aan.

‘Ik zal je laten zien wat je allemaal met een fotootje kan doen tegenwoordig. En hij zette op de foto van zijn dochter de kop van een vos. Als ik dat kan, dan kan iemand anders ook een naakt lichaam onder jouw hoofd zetten en dat de wijde wereld insturen. Tot je erachter komt. Tot mensen om je beginnen te lachen als ze je zien. Dat moeten wij ouders tegenwoordig aan jullie leren. Dat jullie je niet door Jan en Alleman moeten laten fotograferen. En… dat jullie beter ook geen foto’s van je zelf naar een van je schoolvriendjes sturen. Ook daar kunnen mensen tussen zitten die op vervelende manier misbruik maken van foto’s.

Simpel door op een spiernaakt lichaam een bekend hoofd te plakken.

Op het moment is er door middel van allerlei computerprogramma’s van alles mogelijk om beeldmateriaal grondig te vervormen. Als het alleen maar gaat om de glimlach van een kleinkind dan is er natuurlijk niets aan de hand. Maar

anders…’

De tiener keek verbaasd en bloosde. ‘Nou begrijp ik waarom die gymleraar altijd met zijn apparatuur in onze kleedkamer komt. Pasfoto’s, zegt hij dan. Voor de volgende groepsbijeenkomst.’

‘Nee, mompelde de vader. Dat zijn pas-op-foto’s.

***