Het pand wordt volledig getransformeerd.
Het pand wordt volledig getransformeerd. (Foto: Aangeleverd)

Renovatie Crematorium Zaanstad

ZAANSTAD - Crematorium Zaanstad sluit tot en met 4 augustus zijn deuren voor een grote renovatie. Het pand wordt volledig getransformeerd naar een duurzaam uitvaartcentrum dat nog beter aansluit bij de wensen en behoeften van de klant. Nico Zuurendonk, manager Crematorium en Uitvaartcentrum Zaanstad, vertelt meer over hoe deze renovatie tot stand is gekomen.

Kun je ons iets vertellen over de geschiedenis van Crematorium Zaanstad en waarom het pand wordt gerenoveerd?

“Crematorium Zaanstad heeft een rijke geschiedenis van meer dan dertig jaar in de regio, waar talloze mooie herinneringen zijn gedeeld en prachtige diensten hebben plaatsgevonden. Ondanks deze geschiedenis voldeed ons pand niet meer aan onze groeiende ambities en de veranderende wensen van onze klanten. We hebben goed geluisterd naar de feedback en besloten het crematorium te moderniseren voor de toekomst.”

Wat betekent duurzaamheid voor Crematorium Zaanstad, en hoe is dit geïntegreerd in het ontwerp van het pand?

“Crematorium Zaanstad is onderdeel van PC Uitvaart en heeft als doel om in 2030 volledig klimaatneutraal te zijn. Tijdens de renovatie streven we naar circulariteit door het hergebruik van materialen. In het ontwerp staat een biofilisch design centraal, wat betekent dat we de verbinding met de natuur versterken door binnen en buiten te integreren. Dit creëert een gevoel van verbondenheid en rust. Rondom het pand komen een houten pergola en verschillende thematuinen, maar ook in de binnenruimtes wordt veel gewerkt met planten en groen.”

Kun je meer vertellen over de veranderingen in de faciliteiten en technologie die doorgevoerd gaan worden?“

Onze ruimtes zijn straks multifunctioneel te gebruiken. Zo wordt het mogelijk om bij een koffiekamer of ceremonie het terras of de sfeervolle tuin te betrekken. Daarnaast gaan we aan de slag met het verbeteren van onze audiovisuele mogelijkheden, zoals schermen die worden weggewerkt achter spiegelwanden. Dit zal visueel een geheel nieuwe en persoonlijke belevenis worden. Onze belangrijkste doelstellingen zijn het creëren van een eigentijdse, duurzame locatie waar iedereen welkom is en afscheid kan nemen op een persoonlijke manier. We willen hiermee echt een nieuwe standaard in de uitvaartbranche neerzetten.”


Wilt u op de hoogte blijven van de verbouwing? In de videoreeks ‘Transformatie Crematorium Zaanstad' gaan we onder meer in gesprek met de architect en tuinarchitect en bespreken we de duurzame veranderingen in het pand. 


Deze videoreeks en andere updates zijn te vinden op www.crematoriumzaanstad.nl of via facebook.com/crematoriumzaanstad.