Denkrichtingen

Er moet nog een aantal stappen en overwegingen genomen worden in de 'ontloping' van onze bestuurlijke zelfstandigheid. Zo moeten we de geografische ligging van Landsmeer (en Oostzaan) beschouwen en vaststellen dat een Zaanse hechting niet de voorkeur verdient.

Neem het politiehoofdbureau in Zaandijk voor ernstige en complexe veiligheidsaspecten als het gaat om de ligging en afstand. Verder is het mij als professioneel brandweerbevelvoerder opgevallen dat we een strategische en goed getrainde kazerne, gesloten hebben in Den Ilp. Een misser van jewelste, veel toewijding en minimale kosten verloren. Waarom? Omdat ook de dunner bevolkte plekken nou eenmaal recht hebben op veiligheid en bescherming, en aanrijtijden ertoe doen. Deze kazerne had een mooie centrale ligging tussen Landsmeer-Oostzaan-Purmerend-zuid.

We moesten van de Brandweer Veiligheidsregio Zaanstreek- Waterland zo’n € 85.000,00 jaarlijks gaan betalen als dekkingsbijdrage voor niet of nauwelijks te bestrijden reeds bestaande gevaren. Voorbeeld: geen zware industrie, enkele veestallen, geen verkeersinfarcten, olie-chemietranssport en -opslag. Bluswater voorhanden, dus weggegooid geld. Wel aanrijtijden die funest zijn voor directe/snelle redding, bevrijding van mens en dier, en opstallen en gebouwen.

Amsterdam heeft daarentegen een directere snelle meervoudige verbinding met Landsmeer én Oostzaan, en de altijd direct alerte 24-uursbrandweerkazernes, en alle specialismen (gratis?!) voorhanden. Politiebureaus die beter aansluiten bij directe calamiteiten en bereikbaarheid, en wellicht ook de ambulanceposten die centraler liggen in onze regio. 

We kunnen Amsterdam wel een bijzondere Woke-bestuurscultuur verwijten, maar dat zal onze identiteit niet beïnvloeden. En een verstandige Dorpsraad in Landsmeer én Oostzaan zal waken over hun individuele belangen, tezamen met hun betrokken burgers.

Verschillende ambtelijke taken zijn aan Amsterdam overgedragen, waaronder de AirBnB’s die toeristenbelasting moeten afdragen. Ik kreeg een brief van de Belastingdienst die heel ingewikkeld mijn aangifte beoordeelde. Wij weten dat er per overnachting een bedrag van € 7,04 geldt in 2022. De Belastingdienst stelde in een formule waarbij 'de gast' moest kunnen zien hoeveel dat dan is. Nou, ik vind dat niet nodig.

Ik geef het aantal overnachtingen aan, maal de heffing, en dat is dan het bedrag van het totaal aantal nachten. En daar moest ook nog BTW over belasting geheven worden. Toen ik daar over belde wist de ambtenaar/specialist hier ook geen raad mee.

Een toeristenbeleid met gelijke kosten zou de regio sieren. Waarom de beperkingen wel opleggen en verdiensten niet faciliteren, onder andere van een verhuuroppervlakte van maximaal vijftig vierkante meter met de hoogste prijzen buiten Amsterdam?

Zomaar wat denkrichtingen die overwogen en beoordeeld dienen te worden. Mooie klus voor een slimme Dorpsraad, een beproefd model inmiddels.


Peter R. Ruijs Landsmeer