Erik Gerritsen van Ymere krijgt uitleg over de eisen van de demonstratie
Erik Gerritsen van Ymere krijgt uitleg over de eisen van de demonstratie (Foto: Hans Straeter)

Protest, muziek en spreken over wonen

Vervolg van voorpagina

Schimmelwoningen, hoge energierekeningen, achterstallig onderhoud en de verkoop van sociale huurwoningen; basis voor de protestmars tegen woonarmoede van zaterdag 20 april. 

Ymere 

Even na 16.00 uur luiden de stevige gitaarklanken en Nederlandse liedjes van De Mannen van Noord de manifestatie uit. Erik Gerritsen van Ymere staat nog na te praten. De bestuursvoorzitter van de grootste woningcorporatie van Amsterdam verheldert waarom hij is gekomen: “Dit zijn de mensen waar ik het voor doe; het zijn onze huurders en ik wil gewoon zelf ervaren, horen, zien, voelen wat hun bezighoudt.” 

Hij werd een beetje overvallen door het verzoek om een manifest te ondertekenen: “Een eis was geen huurverhoging voor slechte woningen. Daar ben ik het eigenlijk wel mee eens. Ik denk alleen dat we in de details enigszins van mening verschillen wanneer dat dan precies ‘een slechte woning’ is.”  

“De woningcorporaties zijn voor mensen met een kleine beurs. Dat is sowieso onze doelstelling. We hebben de afgelopen jaren de huren waanzinnig gematigd en vorig jaar zelfs verlaagd. Dit jaar is er een huurverhoging van in de meeste gevallen 5,3 %. Als je geen huurtoeslag hebt, dan tikt het wel aan. Aan de ene kant voelt 5% psychologisch heel heftig, maar met de minimumlonen omhoog en CAO-lonen omhoog is de huurquote omlaaggegaan. Dus mensen betalen relatief minder huur dan vroeger en 5% huurverhoging is geen 5% meer betalen want als je heel weinig verdient dan krijg je gewoon heel veel huurtoeslag.” 

Huurkorting 

“Nog even over die eerste eis; als een woning echt gebreken heeft, dan willen we graag eerst de kans om het op te lossen en lukt dat om wat voor reden dan ook niet, dan dwingen wij mensen niet om helemaal naar de huurcommissie te gaan. Dan krijg je gewoon een huurkorting. Alleen, ik denk dat als je hier gaat vragen ‘wanneer is iets een slechte woning?’ dan zullen heel veel mensen zeggen ‘dit is ook een slechte woning’. Dan zeggen we; ja, het is een woning die nog verduurzaamd moet worden, maar het is geen slechte woning.” 

“Ons aanbod aan onze huurders is; als je vindt dat je in aanmerking komt voor een huurkorting, meld je dan gewoon. De huurdersvereniging en bewonerscommissie kunnen meekijken of we dat netjes en eerlijk doen en als je gelijk hebt dan krijg je hem. Met heel specifiek maatwerk, daar waar sprake is van een slechte woning krijg je die huurkorting.” 

Verkoop huurwoningen 

Toen Erik Gerritsen geen handtekening zette onder de eis te stoppen met de verkoop van sociale huurwoningen was er even boegeroep. In reactie daarop: “We hebben het geld gewoon nodig. Het nieuws is wel dat we in vergelijking met de afgelopen jaren steeds minder zijn gaan verkopen en dat we ook voor de komende vier jaar met de gemeente en huurdersverenigingen hebben afgesproken dat we nog verder omlaaggaan, maar niet naar nul want we hebben de opbrengsten nodig om die verduurzaming te betalen.” 


"De enige manier om de investeringsruimte te vergroten voor corporaties, is de vennootschapsbelasting afschaffen. We hadden de verhuurderheffing. We zijn een stichting die geen winst maakt, we houden wel eens wat geld over, maar dat wordt het jaar daarop direct weer geïnvesteerd. Dan is het toch eigenlijk van de gekke dat ze je die vennootschapsbelasting laten betalen. Dat is landelijk alles bij elkaar anderhalf miljard. Daarom hebben we ook een lobby naar Den Haag. Als die vennootschapsbelasting eraf gaat dan hebben we meer ruimte om of iets meer aan de huren te doen of sneller te verduurzamen of nog wat meer woningen te bouwen.”

De ACCU fanfare in actie
Erik Gerritsen van Ymere ondertekent een deel van de eisen