Zo gaat het het nieuwe asiel eruitzien.
Zo gaat het het nieuwe asiel eruitzien. (Foto: Aangeleverd)

Kattenasiel verhuist naar nieuw gebouw

Nieuws

OOSTZAAN - De een zijn dood is de ander zijn brood. Kleine variant op dit spreekwoord: ‘Waar de een huilt vanwege de sloop van zijn huis, daar is de ander blij met de ruimte die daardoor voor hem/haar vrijkomt’. Dit slaat op de sloop van het Warme Huis een aantal maanden geleden en dan nu de vreugde van het Kattenasiel Oostzaan, dat hierdoor ruimte en perspectief krijgt. De plannen voor nieuwbouw zijn in gevorderd stadium en de leiding prijst zich gelukkig dat er nu schot in lijkt te komen.

door Barbara van Wijk

Het asiel bestaat al ruim veertig jaar op de huidige plek in het Zuideinde 220, aan de voet van de snelweg, vlak vóór het viaduct. Het asiel barst inmiddels uit zijn voegen qua ruimte. Bovendien is de isolatie van het huidige onderkomen ver beneden peil: ’s zomers smelten de dieren van de hitte en ’s winters bevriezen ze zo ongeveer van de kou. Het asiel is hoog nodig aan vervanging toe. 

En alsof dat nog niet genoeg is, komt daar nóg bij dat de meeste katten samen in diverse verblijven worden opgevangen. Het gevolg is dat zich hierdoor makkelijker besmettelijke ziekten kunnen verspreiden, maar ook dat er meer conflicten onderling ontstaan. Dit alles zorgt ervoor dat veel bange katten zich terugtrekken en zich onzichtbaar proberen te maken voor mensen die een kat komen adopteren. 

Op de plek waar het Warme Huis furore maakte is nu ruimte gekomen voor een nieuwbouwproject voor deze diervriendelijke instelling. De gemeente Oostzaan biedt het kattenasiel nu een unieke kans voor nieuwbouw op die plek. Hier kunnen de katten waardig worden opgevangen en verzorgd. “Dat draagt bij aan het welzijn van de katten, in de hoop dat ze hierdoor ook sneller een perfect baasje zullen vinden.” 

Het nieuwe asiel krijgt diverse verblijven: solitaire ruimtes, groepsruimtes, een moeder- en kittenafdeling en buitenruimtes voor de nodige uitstapjes zodat de dieren een frisse neus kunnen halen. Ook komen er een quarantainekamer en een behandelkamer voor de dierenarts. 

Wie hiermee blij is wordt uitgenodigd een donatie te doen. Dat kan via www.kattenasieloostzaan.nl/doneer.