Franz Schubert.
Franz Schubert. (Foto: Aangeleverd)

Topkwartet geeft zondagmiddagconcert

Uitgaan

LANDSMEER - In het kader van de Zondagmiddagconcerten speelt op 24 maart opnieuw in Landsmeer een ensemble met musici van het Concertgebouw Orkest. Het gaat om het kwartet dat wordt gevormd door Marijn Mijnders, Henk Rubingh (beiden viool), Edith van Moergastel (altviool) en Rebecca Wise (cello) – allen topmusici met een lange staat van dienst.

Zij spelen van Philip Glass (1937) ‘Quartetsatz’, een werk dat is geïnspireerd door Schuberts ‘Quartettsatz’. Als steeds, speelt Glass hier met herhaalde patronen en minimalistische elementen.

Vervolgens wordt Mozarts ‘Dissonantenkwartet’ ten gehore gebracht. Dit kwartet is genoemd naar de ongebruikelijke harmonieën in het begin van het werk. Het is misschien wel het beroemdste van Mozarts kwartetten. 

Na de pauze valt er te genieten van Schuberts ‘Der Tod und das Mädchen’. Het behoort tot de meest aangrijpende werken van Franz Schubert. Het gaat om een lied waarin de hevige doodsangst van een jong meisje weerklinkt en haar wanhopige smeekbeden tot Magere Hein om haar te laten gaan. De Dood probeert haar gerust te stellen: “Vertrouw me. Ik ben niet wild. Zacht zul je in mijn armen slapen.”

Het is heel bijzonder dat deze werken in Landsmeer worden uitgevoerd. 

Dorpshuis Het Wapen van Landsmeer, Calkoenstraat 27, Aanvang 14.00 uur. Zaal open vanaf 13.30 uur. 

Kaarten van € 20,- (graag contant betalen) zijn te koop bij Bruna Landsmeer (Nieuwe Gouw 24-26) en in Het Wapen van Landsmeer of voor aanvang aan de zaal. Leden van het Jeugdorkest van Amicitia mogen het concert gratis bijwonen. 

Reserveren kan ook via zondagconcerten.landsmeer@gmail.com.