Takkenrillen van snoeihout en afgevallen takken voor nest- en schuilgelegenheid.
Takkenrillen van snoeihout en afgevallen takken voor nest- en schuilgelegenheid. (Foto: aangeleverd)

Vluchtelingen doen mee met vrijwilligersactie tijdens NLDoet

Cultuur

HEILOO - NLDoet is een jaarlijks terugkerende vrijwilligersdag en een manier om kennis te maken met vrijwilligerswerk. De voorbereiding op integratie in de Nederlandse maatschappij kan vaak al in de opvanglocatie beginnen. Zo kan vrijwilligerswerk een stimulans zijn voor tijdige participatie en een vluchteling helpen bij het vinden van zijn weg in de samenleving. Door bemiddeling van initiatiefnemer Patrick de Winter zijn enkele tijdelijke bewoners van het Fletcher Hotel en NLDoet-klussen bij elkaar gebracht.

Door Petra van den Berg

Op Landgoed Ter Coulster heeft storm Poly vorige zomer de nodige schade aangericht. Selam, Ibrahim en Girma steken de handen uit de mouwen, samen met de andere vrijwilligers. Ze gaan onder andere takkenrillen maken van snoeihout en afgevallen takken. Zo ontstaat er nest- en schuilgelegenheid voor de dieren en komt er weer wat orde op het landgoed.

Werken op lege maag

Als ik aankom op het landgoed is het net even pauze. Dat komt mooi uit, kan ik een gesprekje aangaan met de mannen. Het gesprek vindt deels in het Nederlands plaats en dat terwijl de mannen hier pas vijf, zeven en negen maanden zijn. Ze volgen per week meerdere lessen in de Nederlandse taal en dat is goed te horen.

Selam en Ibrahim doen dit werk tijdens de ramadan. Op de vraag of het geen zwaar werk is op een lege maag, antwoorden ze dat het heel goed past om juist nu een vrijwilligersactie te doen. Liefdadigheid en de ramadan zijn tenslotte onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Girma sluit aan en vertelt dat hij houdt van het werken met zijn handen. Eigenlijk maakt het hem niet zoveel uit wat hij doet, als hij maar wat kan doen. Dat hij ook wat Nederlands spreekt, komt omdat hij in zijn thuisland jarenlang heeft samengewerkt met Nederlandse collega’s in het Water Resources Management.


Naast mankracht ook machinale inzet. (Foto: aangeleverd)

Wat levert het op

Ze zijn alle drie ingegaan op de oproep om deze dag te komen helpen, om zo de Nederlandse cultuur te leren kennen, de taal te oefenen en een nieuw netwerk op te bouwen. De goede sfeer onderling doet vermoeden dat dat wel is gelukt. Er zijn volop gesprekken uit interesse in elkaar.

En het levert de organisatie ook wat op. De klus wordt gedaan en je draagt als organisatie zo actief bij aan diversiteit en inclusie. De meeste organisaties kampen met een tekort aan vrijwilligers. Ik vermoed dus dat een gemotiveerde groep als deze meer dan welkom is.

Naast mankracht ook machinale inzet.