Wijkagent Daphne Hofmans en raadslid Karin van der Vliet blazen het Ogen en Oren-project nieuw leven in.
Wijkagent Daphne Hofmans en raadslid Karin van der Vliet blazen het Ogen en Oren-project nieuw leven in. (Foto: AG Heeremans Photography)

Politie doet beroep op gemeenschap voor extra oren en ogen in de wijk

Nieuws

DIJK EN WAARD – Politie Dijk en Waard is hard aan de klus om de gemeente zo veilig mogelijk te maken. Dit doet ze onder meer samen met de boa’s van handhaving, maar ook met de gemeenschap. Door met inwoners samen te werken hebben ze in de wijken wat extra oren en ogen.

Het Ogen en Oren Project Langedijk ontstond in 2020 al. Karin van der Vliet, raadslid en initiatiefnemer, vertelt: “Ik las destijds dat in Winkel een Oren en Ogen Project was uitgerold. Ik vond dat erg interessant, dus ben ik een aantal keer bij de informatieavonden geweest waarin besproken werd hoe ze dat gingen opzetten. Bewoners zijn daarbij de oren en ogen van de politie, want die kan niet overal tegelijk zijn. Mensen liepen door het dorp met hesjes zodat ze herkenbaar waren en dit gaf bewoners een vertrouwd gevoel. Hierna zijn we dit in Langedijk gaan ontwikkelen, waarbij we in het begin veel mensen hadden. Helaas kwam er door corona veel ellende en is de groep een beetje uiteen gevallen. Daarna is het ook niet echt meer van de grond gekomen, maar door de inbraakgolf in Dijk en Waard vinden we het wel weer van belang dat er meer oren en ogen in de wijk zijn. Dus pakken we de draad weer op.”

Wijkagent

Daphne Hofmans, wijkagent in Langedijk, vind het een goed plan dat het project weer nieuw leven wordt ingeblazen. “Er zijn natuurlijk de laatste tijd veel inbraken geweest in Dijk en Waard. Gelukkig hebben we die daders kunnen oppakken, waardoor het inmiddels een stuk rustiger is. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat we dit project niet meer moeten oppakken, want het is altijd mooi om meer oren en ogen in de wijk te hebben. Het maakt niet uit om wat voor reden of met wat voor aanleiding; dat kunnen ook kleinschalige dingen zijn. We kampen helaas met een groot capaciteitstekort en hebben een heel groot gebied dat we veilig willen houden. Ik zou zelf als wijkagent ook meer in de wijk willen zijn, maar dat is lastig omdat er ook veel administratieve dingen moeten gebeuren. Het Oren en Ogen Project is daarbij een uitgelegen kans om kortere lijnen te hebben tussen de politie en handhaving aan de ene kant en de inwoners aan de andere kant.”

Oproep

“Door het Oren en Ogen Project weer op te zetten hebben we hulp nodig van buurtbewoners. We vragen mensen die tijdens het rondje lopen of uitlaten van de hond hun oren en ogen eens extra willen openhouden voor bijzonderheden, onrust of andere zaken”, vertelt Karin. “Je hoeft daarbij niet zelf de confrontatie aan te gaan, maar meld dit dan bij de wijkcoördinator, politie, handhaving of in de Fixi-app. In elke wijk wordt een wijkcoördinator aangewezen. Aan de hand van de problematiek in de wijk wordt afgestemd wie een rondje gaat lopen en vragen we om op bepaalde dingen te letten.”

Binnen heel Dijk en Waard is veiligheid van belang. Zowel in Heerhugowaard als de verschillende kernen in Langedijk. Geïnteresseerden voor het Oren en Ogen Project kunnen zich melden bij Karin van der Vliet voor meer informatie. Bel 06-18317326 of mail naar karinvandervliet@outlook.com.

Belangrijke nummers

Bij onrust in de wijk kun je altijd bellen met 0900-8844 of 112 bij spoed. Belangrijke gemeentelijke zaken kunnen gemeld worden in de Fixi-app of doorgegeven worden aan Handhaving via 072-575555.