Wethouder Gerard Rep met de DijkenWaardPas, die onder meer voor sportactiviteiten gebruikt kan worden. De kansen die de pas biedt worden nog niet optimaal benut.
Wethouder Gerard Rep met de DijkenWaardPas, die onder meer voor sportactiviteiten gebruikt kan worden. De kansen die de pas biedt worden nog niet optimaal benut. (Foto: Archief)

‘Nog te weinig mensen maken gebruik van ondersteunende maatregelen armoedebeleid’

Nieuws

DIJK EN WAARD - De gemeente Dijk en Waard lanceert de campagne ‘Laat het niet liggen’, om inwoners aan te sporen meer gebruik te maken van de DijkenWaardPas en de bijzondere bijstand. De financiële ondersteuningsmiddelen die de gemeente aanbiedt voor mensen met een minimuminkomen worden nu namelijk amper benut.

Een jaar geleden startte de gemeente de pilot armoedebeleid. Na een tussentijdse evaluatie van deze pilot is duidelijk dat nog te weinig mensen gebruikmaken van de ondersteunende financiële maatregelen die geboden worden. Kort gezegd: de doelgroep krijgt nu niet waar ze recht op heeft. 

De gemeente Dijk en Waard heeft jaarlijks een bedrag van 758.000 euro beschikbaar voor de pilot en kon daardoor de inkomensgrens voor de bijzondere bijstand – en dus ook voor het gebruik van de DijkenWaardPas – verhogen van 120 naar 150 procent van het minimuminkomen. Senioren hebben via de DijkenWaardPas 130 euro meer te besteden en krijgen nu 300 euro per jaar. Voor mensen die langdurig in de bijstand zitten, kwamen uitstroompremies beschikbaar. Dat geldt eveneens voor inwoners met grote afstand tot de arbeidsmarkt die minimaal zes maanden vrijwilligerswerk verrichten. Het wordt gezien als een laatste zetje om aan het werk te gaan.

DijkenWaardPas

De paar duizend houders van de DijkenWaardPas hebben het afgelopen jaar 69 procent van het beschikbare budget uitgegeven, blijkt uit de evaluatie. Dat komt neer op een gemiddelde stijging van 19 procent. De pas werd ooit in het leven geroepen om ook inwoners met een kleine beurs actief te laten meedoen aan sociale activiteiten. Het budget wordt voornamelijk besteed aan contributie voor sportclubs, zwemlessen, culturele ontwikkeling (bijvoorbeeld cursussen of muzieklessen bij Cool kunst en cultuur) en in kringloopwinkels. Zie ook www.dijkenwaardpas.nl.

In 2023 werden 12 uitstroompremies à 2.600 euro verstrekt aan inwoners die zes maanden hadden gewerkt, nadat ze minimaal drie jaar in de bijstand hadden gezeten. 38 bijstandsgerechtigden die een half jaar vrijwilligerswerk doen, waarvoor zij van hun organisatie geen vergoeding kunnen krijgen, hebben een bijdrage van maximaal 1.800 euro gekregen. Van het bedrag van 758.000 euro aan bijzondere bijstand dat de gemeente beschikbaar heeft, werd in 2023 slechts 290.000 euro uitgegeven. Slechts vier inwoners in de groep tussen 120 en 150 procent van het minimuminkomen hebben van dit potje gebruikgemaakt omdat bijvoorbeeld hun wasmachine of koelkast kapot ging. Daar had wethouder Gerard Rep vooraf meer van verwacht. Een reden dat niet veel mensen gebruikmaken van de regeling zou kunnen zijn dat ze bang zijn het geld weer te moeten terugbetalen.

Campagne

De evaluatie is uitgevoerd onder 143 inwoners en 75 procent van hen vindt dat het verruimde armoedebeleid een zeer positieve invloed heeft op hun leefsituatie, maar slechts in mindere mate op hun gevoelens over hun bestaanszekerheid. Dat geldt vooral voor mensen die te maken hebben met arbeidsongeschiktheid, gezondheidsproblemen en schulden. Met de campagne ‘Laat het niet liggen’ wil de gemeente samen met Zaffier proberen meer mensen te bereiken die van de DijkenWaardPas gebruik kunnen maken of een beroep kunnen doen op de bijzondere bijstand.