Oude Herenweg in Bergen.
Oude Herenweg in Bergen. (Foto: Regionaal Archief Alkmaar)

Tentoonstelling ‘Herenweg - terug op de kaart’

Uitgaan

BERGEN - In historisch museum Het Sterkenhuis in Bergen wordt dinsdag 2 april de tentoonstelling ‘Herenweg - terug op de kaart’ geopend. De archeologie rondom de Herenweg, ontwikkeling van de abdij en de groeiende macht van de graven van Egmond aan den Hoeve worden belicht. 

De tentoonstelling staat stil bij de rijke geschiedenis van de Herenweg en de belangrijke verbindingsfunctie tussen tal van plaatsen langs de Noord-Hollandse kust. Over de dorpsgrenzen van Bergen kijk je naar de voetsporen van edelen, krijgslieden, kooplui en bollenboeren. De geschiedenis van de Herenweg gaat terug tot in de vroege middeleeuwen. Het had een belangrijke betekenis voor de verspreiding van het christelijk geloof en loopt als een rode draad door de geschiedenissen van de graven van Egmond en de oorlogsvoering en handel. Ook zijn er schilderijen te bewonderen van kunstenaar Elisa Pesapane. Zij tekende portretten van stoere vrouwen die ooit langs de Herenweg woonden. Schrijver Bob Polak vertelt hierbij de verhalen achter de vrouwen op deze schilderijen. 

Fietsroute 

In samenwerking met historische verenigingen uit Schoorl, Groet, Bergen, Egmond en Castricum is er een fietsroute samengesteld langs betekenisvolle plekken aan de Herenweg. De route loopt van Heemskerk tot Castricum, via de Egmonden, Bergen en Schoorl. 

De tentoonstelling is te bezoeken tot en met zondag 3 november.