Betonnen bunkers uit de Koude Oorlog.
Betonnen bunkers uit de Koude Oorlog. (Foto: Foto's: aangeleverd)

Alkmaars Historisch Café over bunkers

Nieuws

ALKMAAR - Het Alkmaars Historisch Café houdt donderdag 28 maart een lezing over bunkers uit de Koude Oorlog. De lezing begint om 20.00 uur in de bibliotheek in Alkmaar Centrum aan Gasthuisstraat 2.

De Koude Oorlog was de periode van gewapende vrede na de Tweede Wereldoorlog, tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie en hun bondgenoten. Kees van Leeuwen vertelt deze avond over de geheime en minder geheime schuilkelders en (atoom)bunkers die in die periode zijn gebouwd in Alkmaar en omstreken. Kijkend naar de oorlog in Oekraïne en de spanningen met China en in het Midden Oosten, lijkt het onderwerp opeens weer actueel. Zelfs inclusief het denken over schuilkelders.

Ondergrondse kolossen

In Alkmaar zijn in de periode van de Koude Oorlog verschillende van die schuilgelegenheden gebouwd. Zoals bijvoorbeeld onder het voormalige gebouw van de Nederlandsche Bank en onder het stadhuis. En ook buiten Alkmaar bleven ze niet achter. Zo werden in Schagen en Den Helder diverse betonnen ondergrondse kolossen gebouwd. Wat waren eigenlijk de functies van die bunkers? En hoe stonden ze in relatie tot elkaar? Hebben ze ook daadwerkelijk gefunctioneerd en wie mochten er dan in schuilen? Daar kan Kees van Leeuwen tijdens de lezing alles over vertellen.

Kees van Leeuwen

Kees van Leeuwen geldt al jaren als dé deskundige op het gebied van de Koude Oorlog en bunkers in Nederland en Europa. Hij kan er boeiend over vertellen aan de hand van een grote collectie foto’s die hij maakte tijdens zijn bezoeken aan bunkers en schuilgelegenheden waar je normaal gesproken niet kan komen. 

Aanmelden

Geïnteresseerd? De toegangsprijs is 7,50 euro voor niet-leden en leden betalen 5 euro. De lezing is van 20.00 tot 22.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Aanmelden kan via www.bknw.nl/agenda.

Afbeelding
Afbeelding