Wethouder Christian Schouten luistert samen met Mick, Sara en projectleider Meis de Jongh aandachtig naar de instructies voor het Minecraft project.
Wethouder Christian Schouten luistert samen met Mick, Sara en projectleider Meis de Jongh aandachtig naar de instructies voor het Minecraft project. (Foto: Jan Jong Fotografie)

Leerlingen bouwen woonwijk met Minecraft

Nieuws

ALKMAAR - Je eigen woonwijk bouwen via een game. Het gaat gebeuren met ‘Schools Reinventing Alkmaar’, een wedstrijd waarbij leerlingen op scholen in de regio Alkmaar zelf een woonwijk mogen ontwerpen in Minecraft Education. Donderdag 14 maart was de officiële start in de Gasfabriek aan de Helderseweg. 

Tijdens een fysieke bijeenkomst in de Gasfabriek hakte wethouder Christian Schouten, samen met leerlingen van Ronduit Onderwijs, een symbolische muur om. Daarna kregen de aanwezigen een video te zien waarin burgemeester Anja Schouten het startsein gaf voor de wedstrijd. 

Water en bomen

Het terrein bij de oude Gasfabriek wordt in de toekomst een woonwijk. Die moet duurzaam en leefbaar worden ingericht, met ruimte voor water en bomen. Hoe wordt voor energie of voedsel gezorgd? En hoe kan deze wijk alles wat hiervoor nodig is zoveel mogelijk zelf leveren? Kinderen tot en met 14 jaar mogen hier zelf een oplossing voor bedenken. Hiervoor is het gasterrein nagebouwd in Minecraft, waar kinderen zelf een woonwijk mogen ontwerpen.  Kinderen op alle scholen in de regio Alkmaar mogen meedoen. In groepjes van 3 tot 6 kinderen kunnen zij samen één ontwerp maken. De groepjes hebben tot 31 mei om hun ontwerp aan te melden via een filmpje van maximaal 2 minuten. De beste ideeën voor deze duurzame woonwijk worden in juni uitgenodigd op het stadhuis van Alkmaar om hun idee te presenteren. Het beste idee wint uiteindelijk een prijs. 

Speelse manier

Wethouder Christian Schouten: “Met dit project geven we kinderen niet alleen de kans om hun creativiteit te laten zien, maar ook om op een speelse manier betrokken te raken bij de toekomst van onze stad. Zij zijn namelijk misschien wel de toekomstige bewoners van deze woonwijken. Ik ben dan ook benieuwd naar hun ideeën over hoe ze deze wijken mooi en tegelijk duurzaam kunnen maken. En misschien doen mijn eigen kinderen ook wel mee.”

Meer informatie op www.alkmaar.nl/minecraft.