Feest der Poëzie.
Feest der Poëzie. (Foto: aangeleverd)

Louis Couperus in De Alkenaer

Uitgaan

ALKMAAR - De Alkenaer brengt zondag 24 maart om 15.30 uur - in het kader van de boekenweek - een voorstelling over Louis Couperus. 

Louis Couperus stierf ruim 100 jaar geleden (1923) en is nog steeds een van de grootste schrijvers uit de Nederlandse literatuur. De meesten kennen wel zijn romans ‘Stille kracht’ en ‘Eline Vere’. Maar zijn oeuvre is bijzonder veelzijdig en reikt veel verder, van het Den Haag van zijn tijd tot in Frankrijk, Italië, Nederlands-Indië en de Klassieke Oudheid. Zijn dandyeske persoon was indertijd opmerkelijk en veel bespot, maar in zijn werk is een scherpe blik op de mens en een sublieme stijl te vinden. Toch is zijn werk niet voor iedere lezer even gemakkelijk te lezen en meerdere boeken zijn mede om die reden inmiddels ‘hertaald naar modern Nederlands’.  

Op een heel andere manier maakt ook voordrachtskunstenaar Simon Mulder in ‘Van en over Couperus’ de schrijver toegankelijk voor het hedendaags publiek. In het kader van de boekenweek brengt hij op zondag 24 maart bekend en minder bekend werk van Couperus, zoals fragmenten uit de schokkend decadente roman ´De berg van licht´, en de vertederende korte verhalen ‘Het spoorwegongeluk’ en ‘Het verbeelde leven’. Daarnaast vertelt hij anekdotes over de grote schrijver. Pianist Daan van de Velde speelt bijbehorende muziek van onder meer Rubinstein, Gounod en Wagner. Van de Velde en Mulder besluiten de voorstelling met iets unieks: een declamatorium voor piano en stem op Couperus’ beroemde korte thriller ‘De binocle’.

De entree is 15 euro. Tickets via www.alkenaer.nl. Cultuurpodium de Alkenaer is te vinden aan Ritsevoort 36 in Alkmaar.