Gratis compost scheppen bij Stadswerk072.
Gratis compost scheppen bij Stadswerk072. (Foto: Gemeente Alkmaar)

Gratis compost scheppen bij Stadswerk072

Nieuws

ALKMAAR - Gemeente Alkmaar geeft haar inwoners zaterdag 23 maart de kans om gratis compost te komen scheppen tijdens de Landelijke Compostdag. Tussen 09.00 en 16.00 uur zijn burgers welkom bij Stadswerk072 aan Herculesstraat 71.

Neem zelf een zak, emmer of aanhanger mee als je compost wilt komen scheppen. Er is in totaal 30 ton beschikbaar en op is op. De gemeente biedt gratis compost aan inwoners als bedankje voor het apart inzamelen van GFT-afval en etensresten. De compost is gemaakt door HVC en Stadswerk072 begeleidt de uitgifte. 

Goed voor tuin en milieu 

Een volle GFT-rolcontainer van 140 kilo kan ongeveer 20 kilo compost worden. Onder andere klokhuizen, aardappelschillen en pindadoppen vormen de basis voor compost. Door het te vermengen met tuinaarde verbetert de structuur van de grond en kan regenwater beter opgenomen worden. Compost heeft ook voordelen voor het milieu. Zo kan het worden gebruikt als alternatief voor kunstmest en vervangt het een groot deel van het veen dat in potgrond wordt gebruikt. Daardoor hoeven er minder natuurlijke veengebieden te worden afgegraven en worden er minder gewasbeschermingsmiddelen gebruikt.