Afbeelding
(Foto: )

Europalezing over Oekraïne

ALKMAAR - De bibliotheek Centrum Alkmaar vormt zondag 7 april het onderkomen voor een Europa lezing. Onderwerp is: wordt Oekraïne EU-lid dankzij Poetin? 

Tijdens deze lezing behandelen dr. Henk Oonk en drs. Wolter Blankert de gebeurtenissen rondom het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne, inclusief het Nederlandse referendum daarover in 2016. En het feit dat na de Russische aanval op Oekraïne de EU en Oekraïne nader tot elkaar zijn gekomen. De EU steunt Oekraïne en heeft het EU-lidmaatschap voor Oekraïne toegezegd. Dr. Henk Oonk en drs. Wolter Blankert zullen deze ontwikkelingen schetsen en vervolgens een interactieve discussie leiden over de gevolgen van het lidmaatschap voor Oekraïne, de EU en Nederland. De lezing is gratis te bezoeken en start om 13.30 in de bibliotheek in Alkmaar Centrum.

Op 6 april 2016 vond in Nederland een referendum plaats over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne, twee jaar na de annexatie van De Krim, het neerschieten van de MH17 en strijd in Oost-Oekraïne. Desondanks stemde een meerderheid tegen dit verdrag. Er kwam een bijlage dat Oekraïne geen aanspraak kon maken op EU-lidmaatschap.

Toezegging EU-lidmaatschap

In februari 2022 begon Rusland de nietsontziende aanval op heel Oekraïne. Dit dreef de EU en Oekraïne in elkaars armen. Alle lidstaten en de EU als geheel verleenden (naast de VS) grootschalige militaire en economische hulp. De voorzitter van de Europese Commissie - Ursula von der Leyen - sprak bij herhaling haar onvoorwaardelijke steun uit voor het belaagde Oekraïne, inclusief het lidmaatschap. Die belofte werd op 15 december 2023 door de Europese Raad (van regeringsleiders) bekrachtigd. 


Dr. Henk Oonk en drs. Wolter Blankert geven een korte schets van bovenstaande ontwikkelingen. Gevolgd door een interactieve discussie met de zaal over de gevolgen van een lidmaatschap voor Oekraïne zelf, voor de EU en voor Nederland. Met ook de vraag of Nederland het lidmaatschap alsnog kan tegenhouden en of dat wenselijk is.

Aanmelden

Geïnteresseerden zijn van harte welkom op zondag 7 april van 13.30 tot 15.30 uur in de bibliotheek in Alkmaar, Gasthuisstraat 2. 

De toegang is gratis maar aanmelden is gewenst. Dat kan via info@neios.nl.