De Geist viert 45-jarig jubileum.
De Geist viert 45-jarig jubileum. (Foto: Fer Korver)

Dorpshuis De Geist viert 45-jarig jubileum

Nieuws

SINT PANCRAS - Hét middelpunt van Sint Pancras, Dorpshuis de Geist, markeert dit jaar haar 45-jarig bestaan met trots en vreugde.

Door: Suzanne Langendorff

Elke inwoner van Sint Pancras heeft er waarschijnlijk wel eens een stap binnen gezet. Of het nu voor een smakelijk kopje koffie met vers appelgebak is, een creatieve workshop, of een theatervoorstelling, bij Dorpshuis De Geist vind je altijd wat je zoekt.

45-jarig bestaan

Geboren uit een initiatief van een handvol bewoners vijf jaar eerder, zag Stichting Dorpshuis De Geist het levenslicht op 5 maart 1984. Dit jaar vieren we niet alleen het 45-jarig bestaan van het dorpshuis zelf, maar ook de voortdurende evolutie ervan. Voor het bestuur is het aantal jaren niet van primair belang; hun focus ligt op de voortdurende ontwikkeling van deze gemeenschapskern. Beheerder Miranda en assistent Patricia en voorzitter Piet Sijm vertellen over het dorpshuis in zijn huidige staat en hoe deze de afgelopen jaren is ontwikkeld.

Activiteiten

Miranda en Patricia, beide recent in functie met het beheer van het dorpshuis na de coronapandemie, trachten nieuw leven in te blazen en activiteiten aan te bieden voor alle leeftijden en interesses. “We streven naar een breed scala aan activiteiten voor verschillende doelgroepen,” legt Miranda uit. “We zien veel ouderen genieten van koffie met appelgebak, terwijl een groep dames zich vandaag bezighoudt met hun creatieve clubje.” Patricia voegt toe: “Zelfs tijdens de kerstvakantie, wanneer het dorpshuis gesloten is, komen ze samen bij iemand thuis. Dit toont aan hoe belangrijk onze initiatieven zijn voor de gemeenschap en hoe ze bijdragen aan sociale cohesie in het dorp.”

Talloze verenigingen vinden hun thuis in Dorpshuis De Geist “Onder andere Bridgeclub, visvliegvereniging, ouderengym, schaak & dam-clubs, klaverjas en zangkoren, en vele andere verenigingen.” Vertelt Miranda. Bovendien zijn de zalen ook beschikbaar voor vergaderingen en bijeenkomsten, waarvoor steeds meer belangstelling is door de vele mogelijkheden die hier verzorgd kunnen worden. Piet deelt ook enkele minder rooskleurige herinneringen: “In 2003 hadden we hier een brand. Hoewel dit veel schade toebracht, bood het de kans om het dorpshuis deels te herbouwen en nieuw leven in te blazen.”

Doelgroep

Het bestuur merkt dat dankzij de activiteiten er veel verschillende doelgroepen naar het buurthuis komen. “In eerste instantie was het voor volwassenen, maar door ook activiteiten voor kinderen & jongeren te organiseren, kunnen we iedereen iets bieden,” zegt Miranda. “Op vrijdag 8 maart hadden we zelfs een Ladies Night, een avond vol gezelligheid speciaal voor dames, compleet met welkomstdrankje en goodiebag,” voegt Patricia toe. “We willen het dorpshuis positioneren als een ontmoetingsplaats voor dorpsbewoners en omwonenden!”

De Waerden

Naast de levendige activiteiten herbergt Dorpshuis De Geist ook De Waerden, een dagbesteding voor cliënten met een beperking. “Dit stelt cliënten in staat om deel te nemen aan de maatschappij, met o.a. een bakkerij waar ze heerlijke taarten maken,” vertelt Miranda enthousiast. Piet voegt toe: “Ze verzorgen ook de was voor SV Vrone en hebben een tuin waar ze kunnen tuinieren onder leiding van vrijwilligers, waardoor ons dorpshuis echt uniek is.”

Miranda, Patricia en Piet, werkzaam bij het dorpshuis.