Dijk en Waardse jongeren van diverse middelbare scholen debatteerden mee.
Dijk en Waardse jongeren van diverse middelbare scholen debatteerden mee. (Foto: AG Heeremans Photography)

Jongerengemeenteraad deelt standpunten over vuurwerk

Nieuws

DIJK EN WAARD - Vuurwerkvrije zones, voorlichting op scholen en zwaardere straffen als je op heterdaad betrapt wordt en lobbyen bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voor een landelijk verbod. Dat zijn de ideeën van jongeren om te zorgen voor minder vuurwerkoverlast tijdens de jaarwisseling als er geen verbod komt. De ideeën werden via moties gedeeld tijdens de jongerengemeenteraad van de gemeente Dijk en Waard. De aangenomen moties staan dinsdag 26 maart op de agenda van de echte raad. 

Jaarlijks organiseert de gemeenteraad de jongerengemeenteraad voor middelbare scholen. Voor de raad zijn de voorbereidende gastlessen en de jongerengemeenteraad een moment om te horen hoe jongeren denken over een onderwerp dat speelt in de gemeente. Dit jaar waren leerlingen van Vonk, het Han Fortmann College en Huygens College aan het woord in de raadzaal. 


De fractie van het Huygens College won de titel van beste fractie. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Openbare shows en landelijk verbod 

De standpunten en voor- en tegenargumenten waren op school al voorbereid. Ze leerden om hun eigen mening duidelijk op papier te krijgen, maar ook om na te denken over de mening van anderen. In de raadzaal werden alle standpunten gedeeld en gingen de leerlingen in debat. Er werd nagedacht hoe overlast te voorkomen is als er geen landelijk vuurwerkverbod komt. Er waren moties voor vuurwerkvrije zones op plekken waar nu overlast is, bijvoorbeeld waar veel ouderen wonen. Ook werd er gesproken over openbare vuurwerkshows en lichtshows met drones. Een landelijk verbod stond ook hoog op de wensenlijst, omdat lokaal volgens de jongeren geen effect heeft. De fracties gingen in gesprek en zochten overeenkomsten en punten waarin ze elkaar konden versterken. 

Zouhair Adhimine wint debatwedstrijd 

De jongerengemeenteraad is ook een debatwedstrijd voor jongeren. De jury - bestaande uit een raadslid, jeugd-boa en mensen van de jeugdraad - keek mee voor de beste debater en de beste fractie. Zouhair Adhimine van het Han Fortmann College is gekozen als beste debater. Hij viel op door zijn luistervermogen en manier van beargumenteren. De fractie van het Huygens College won de titel van beste fractie. 


Zouhair ontpopte zich tot een sterk debater. - (Foto: AG Heeremans Photography)