Beweegdroom komt uit voor Pauline Snijder.
Beweegdroom komt uit voor Pauline Snijder. (Foto: agheeremansphotography)

Beweegdroom bij BuitenZorg; beweegtuin voor bewoners en omgeving

Nieuws

ZUID-SCHARWOUDE - De lang gekoesterde beweegdroom van Pauline Snijder wordt eindelijk werkelijkheid. Als bewegingsagoog bij BuitenZorg heeft zij de groeiende behoefte aan beweging onder de bewoners opgemerkt. De beweegtuin zal niet alleen bijdragen aan hun zelfstandigheid en beweeglijkheid maar ook een groot sociaal aspect toevoegen.

Door Suzanne Langendorff

Pauline Snijder, voorheen werkzaam als sportleraar is nu vier jaar werkzaam als bewegingsagoog bij BuitenZorg in Zuid-Scharwoude. Als bewegingsagoog is zij toegewijd aan het behoud en herstel van de zelfstandigheid van de bewoners. “Vaak ervaren bewoners een leegte nadat ze ‘uitbehandeld’ zijn bij de fysiotherapeut. Vorig jaar is Rowie Kamp als tweede bewegingsagoog aangesteld en samen identificeren wij de behoeften van bewoners en stellen samen een plan op om de bewoners actief te houden,” legt Pauline uit. 

Groepsactiviteiten en individuele behoeften 

De twee bewegingsagogen organiseren groepsactiviteiten in de binnenruimte. “Twee keer in de week is er een dag start waarbij de bewoners van BuitenZorg de dag beginnen met een halfuurtje bewegen op muziek. Na het bewegen is er gelegenheid voor een kopje koffie en wordt er nagepraat over allerlei zaken.” Daarnaast is er ook een wandelgroep in het leven geroepen waar de bewoners lekker naar buiten kunnen onder begeleiding. Naast groepsactiviteiten richten Rowie en Pauline zich ook op de individuele behoeften van de cliënten met niet-aangeboren hersenletsel of dementie. “We streven ernaar onze cliënten zo lang mogelijk actief te houden waardoor we ook de zorgdruk kunnen verlagen”, benadrukt Rowie.

Beweegtuin

Het idee voor de beweegtuin kwam vanuit Pauline. “Het is vanaf het begin mijn droom geweest. Ik ben zelf altijd met sport bezig geweest en ik merk dat ik daar op mijn leeftijd zo veel profijt van heb. Ik wil dat graag delen met anderen,” zegt ze enthousiast. Bij BuitenZorg wonen nu zo’n 90 bewoners. De huidige tuin is minder geschikt vanwege slechte bestrating en smalle looppaden. Door deze tuin goed aan te pakken met geschikte en bredere paden , bankjes en senioren beweegtoestellen verwachten wij dat de tuin goed gebruikt zal gaan worden in de toekomst door zowel onze cliënten als medebewoners uit de wijk. “Hoe fijn is het om samen met familie , buurtgenoten of mantelzorgers te bewegen en elkaar te ontmoeten.’’ 

Subsidie gemeente 

“Onlangs hebben we een mooie subsidie van de gemeente Dijk en Waard ontvangen waar we ontzettend dankbaar voor zijn. Hierdoor kunnen we in de tuin de senioren beweegbank realiseren. Deze bank bied plaats aan zes personen waar zowel met als zonder begeleiding heel veel oefeningen op gedaan kunnen worden. De Pius stichting heeft ook een prachtig bedrag geschonken waardoor we de toestellen nog meer kunnen uitbreiden met een fiets , een armtoestel en een toestel voor het bovenlichaam. Zo ontstaat de beweegtuin langzamerhand. Maar momenteel is er dus nog veel werk aan de winkel wat betreft de inrichting van de tuin, met name op het gebied van toegankelijkheid en daar is nog veel geld voor nodig. Onze locatiemanager Jonine Molenaar kwam op het idee om een crowdfunding op te starten. Drie weken geleden zijn wij daarmee begonnen en wij zijn ontzettend blij en dankbaar met het geld dat tot nu toe geschonken is maar we hebben nog wel even te gaan. Albert Heijn in het dorp is zo attent om een lege flessen actie op te zetten in de maand april. Ieder beetje helpt om onze beweegdroom voor onze cliënten en dorpsgenoten te kunnen realiseren. Onze dank gaat uit naar de Gemeente Dijk en Waard, de Pius stichting, Habion, PCI Parochie St Jan de Doper, Albert Heijn en Nijha en bewoners van Buitenzorg die onze beweegdroom een stukje dichterbij hebben gebracht.”

Donaties zijn zeer welkom via onderstaande QR-code.