Mike Libanon, onder meer bekend van de serie Oogappels
Mike Libanon, onder meer bekend van de serie Oogappels (Foto: Gergely Ofner)

'Waarom ben ik niet tegen alle mensen even aardig?'

HAARLEM - Waarom ben ik niet tegen alle mensen even aardig? Ben ik gewoon niet aardig genoeg? Of sla ik de ene mens hoger aan dan de andere? 

Door Willem Brand

De voorstelling The Last Poet stelt tussen de regels dit soort vragen. Inspiratie vormde het collectief van dichters dat zich The Last Poets noemden. Dat was ten tijde van de civil rights movement in de VS, die vanaf eind jaren veertig tot eind jaren zestig duurde.

Dat dichterscollectief ontstond in Harlem op de verjaardag van Malcolm X. Dat was een belangrijk signaal. Malcolm X predikte geweld als oplossing voor gelijke rechten van de zwarte bevolking. En niet zoals dr. Martin Luther King vreedzaam protest. 

De leden van The Last Poets geloofden in het gesproken woord. Dichten als noodzaak om de (witte) mens een spiegel voor te houden. En om de diepgevoelde noodzaak van verandering in heldere taal te gieten. De leden van de New Yorkse The Last Poets zagen in dat het enige dat overbleef om uit de duisternis te geraken het woord was. Geen kogels maar woorden. Zo niet, dan zouden zij de laatste dichters zijn. 

David Bowie

Rappen heeft zijn oorsprong in de onderdrukte stem.  Met hun vlijmscherpe, activistische gedichten ondersteund door percussie, gaven The Last Poets een nieuwe invulling aan het dichterschap. De invloed van hun werk op de hiphopcultuur en spoken word is wereldwijd nog altijd terug te horen, maar wordt vaak vergeten. 


En dat terwijl generatiegenoot David Bowie verklaarde dat hij het eerste album van The Last Poets had grijsgedraaid en dat de groep zijn grootste inspiratiebron was. Godfathers of Hiphop, worden ze genoemd. Generaties artiesten als Public Enemy, A Tribe Calleds Quest, 2Pac, Ice-T en Mos Def zeiden schatplichtig te zijn aan The Last Poets.

 

Regisseur Nita Kersten en schrijver Maxine Palit de Jongh bezochten in New York de nog levende leden van The Last Poets en maken met deze voorstelling het publiek deelgenoot van deze wereldgeschiedenis. De voorstelling van 29 maart is gratis toegankelijk voor leden van We are public. Meer informatie: www.schuur.nl