Natalie Merfort en Svetlana Lohman.
Natalie Merfort en Svetlana Lohman. (Foto: aangeleverd)

Leven en werk Chopin in 't Mosterdzaadje

SANTPOORT-NOORD - In 't Mosterdzaadje, Kerkweg 29 in Santpoort-Noord, vindt vrijdag 29 maart om 20.00 uur het welluidende 'Goede Vrijdagconcert en leven en werk van Chopin' plaats. Een half uur voor aanvang is de deur open. De toegang is vrij, na afloop is er collecte met een richtlijn van 10 euro.

Het concert wordt al jaren verzorgd door het Alma Duo. Natalie Merfort (zang) en Svetlana Lohman (piano en zang) weten als geen ander de muziek die zo passend is op deze avond uit te voeren. Muziek geïnspireerd op drie cruciale thema's van het leven: geboorte, liefde en dood.

Het eerste deel bestaat uit sacrale stukken voor de Paastijd, over het lijden en de dood van Christus. Stukken uit het Salve Regina van Scarlatti, uit het Stabat Mater van Pergolesi, en Ave Maria`s van Caccini en Franck.

Het tweede deel bevat een aantal wiegeliedjes. De geboorte van een nieuw leven is een wonder en belangrijk thema in de muziek. Uitgevoerd wordt een Russisch lied in volksstijl van Gretschaninov, een romantisch miniatuur van de Nederlandse componist Pijper en een lied van Sjostakovitsch met hartverscheurende dramatiek.

Daarna volgt een aantal liefdesliederen van Fauré, Rimsky-Korsakov en Dvorak. De liefde vervult ons leven en maakt dat waardevol en zinvol. Tot slot 'Eli Eli' van Zehali. Dit ontroerende Hebreeuwse lied is een Ode aan het leven en God.

De pianiste Lestari Scholtes neemt op Tweede Paasdag, maandag 1 april om 15.00 uur, het publiek mee op een tijdreis door het leven en de muziek van Chopin. Ze speelt een elftal highlights uit zijn pianorepertoire. Scholtes is een pianiste die grote bekendheid geniet niet alleen in de Nederlandse muziekwereld. Wereldwijd betreedt ze de grote podia. Als soliste, maar ook met het Pianoduo Scholtes & Janssens. Daarnaast is zij de pianiste van het gelauwerde Trio 258. Lestari leeft samen met de violist Eduardo Paredes en hun zoon Nathaniël in Amsterdam.

Meer informatie: 

www.mosterdzaadje.nl

Lestari Scholtes.