Raad gaat parkeernota terugtrekken.
Raad gaat parkeernota terugtrekken. (Foto: aangeleverd)

Raad gaat parkeernota terugtrekken

Terug naar de tekentafel, maar hoe dan verder?

HAARLEM - De gemeenteraad lijkt het na afloop van het parkeerreferendum over één ding eens: de parkeernota moet worden teruggetrokken.

Door Joost Verhagen


Eerder hadden de coalitiepartijen al aangegeven, dat de nota na afloop van het referendum niet kan worden doorgevoerd. De vraag blijft echter: hoe nu verder? En daarover bleken de raadsfracties donderdagavond tijdens de vergadering van de commissie bestuur het niet eens te kunnen worden.


De meeste fracties willen namelijk met de bewoners van de stad gaan overleggen over nieuwe parkeermaatregelen. Daarvoor zijn verschillende middelen mogelijk, waaronder een digipanel, het bespreken binnen een burgerberaad of gesprekken met de wijk. En daarover lijken de fracties nog altijd tot op het bot verdeeld. Verschillende oppositiepartijen geven aan niets te zien in een eventueel burgerberaad, omdat in dat geval enkel 100 Haarlemmers die via een loting worden geselecteerd invloed krijgen op het opstellen van een nieuwe parkeernota.

Het bespreken van de uitslag van het referendum leidde tot een aantal felle debatten binnen de commissie bestuur. Maarten Wiedemeijer (PvdA) stelde in zijn bijdrage namelijk, dat Haarlemmers tijdens de campagne bang zijn gemaakt met onjuiste informatie. Dat leverde hem vragen op vanuit onder andere de SP en Jouw Haarlem, die wilden dat de PvdA dat verder zou specificeren. Wiedemeijer wees er onder meer op, dat verschillende mensen van de tegencampagne zich hebben opgeworpen als een neutrale partij. De burgemeester erkende ook dat er bepaalde zaken fout zijn gegaan in de aanloop naar het referendum. Naar verwachting zal de gemeenteraad tijdens de vergadering op 28 maart de volledige parkeernota terugverwijzen naar de tekentafel. Wat betreft de aanzet tot een nieuw parkeerplan, is volgens burgemeester Wienen eerst de gemeenteraad aan zet.