Hamerhoen.
Hamerhoen. (Foto: Wim de Groot)

Lezing over grootpoothoenders

Nieuws

ALKMAAR - Marc Argeloo houdt woensdag 24 januari om 20.00 uur voor de KNNV een - gratis te bezoeken - lezing in Buurtcentrum Overdie over grootpoothoenders. 

Bioloog en Alkmaarder Marc Argeloo doet vanaf 1990 onderzoek op Sulawesi, een eiland waar de evolutie voor ongekende verrassingen heeft gezorgd. Tientallen soorten vogels en zoogdieren bewonen het eiland (bijna vijf keer zo groot als Nederland) die nergens anders ter wereld voorkomen. Eén van deze soorten is de Maleo of het Hamerhoen, die z’n eieren legt in het zand van het door de zon beschenen strand of in vulkanisch verwarmde grond. Terwijl dit hoen het formaat heeft van een kip, zijn de eieren vijf maal zo zwaar als een kippenei. De energie die andere vogels moeten reserveren voor het broeden, stoppen de grootpoothoenders in hun legsel. Als de jongen uitkomen zijn ze al helemaal ontwikkeld en zelfstandig. Ze graven zichzelf naar buiten en zijn direct vliegvaardig! Helaas zijn er vele bedreigingen. Zo zijn de eieren zeer geliefd door de lokale bevolking. 

Over de resultaten van de eerste 20 jaar onderzoeks- en beschermingswerk heeft Marc al in 2010 een lezing voor de KNNV Alkmaar gegeven. Sinds dat jaar heeft hij het werk aan het hamerhoen voortgezet en bezocht hij daarvoor meest recentelijk in 2022 en 2023 Sulawesi. Wat is er sinds 2010 gebeurd? Hoe gaat het met het hamerhoen? Welke beschermingsinitiatieven lopen er nu? Dat zijn vragen waar Marc op in zal gaan. Daarnaast wordt ruim aandacht besteed aan de omstandigheden waaronder dit werk uitgevoerd wordt en komt de unieke natuur van Sulawesi aan bod. 

Buurtcentrum Overdie is te vinden aan de Van Maerlantstraat 8-10 in Alkmaar. De toegang is gratis.