Volgens de nieuwe APV wordt het verboden om messen bij je te dragen zonder legitiem en duidelijk doel.
Volgens de nieuwe APV wordt het verboden om messen bij je te dragen zonder legitiem en duidelijk doel. (Foto: Ganka Trendafilova)

Alkmaar wacht landelijk messenverbod niet af

Politiek

ALKMAAR – Als het aan de gemeente Alkmaar ligt dan wacht zij geen landelijk messenverbod af. Groningen, Winterswijk en Vlissingen stelden lokaal al een verbod in. Ook Alkmaar volgt door het messenverbod toe te voegen aan Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Het is nog wachten op een beslissing van de gemeenteraad, maar de commissie- en raadsleden waren overwegend positief tijdens de commissievergadering van 11 januari. Alleen Victor Kloos van Onafhankelijke Partij Alkmaar (OPA) wilde de APV nog even bespreken met zijn fractie. Dit vooral omdat burgemeester Anja Schouten geen concrete resultaten kon beloven omdat handhaving moeilijk is.

Handhaving

In de nieuwe APV is het verboden om gebruiksmessen zonder duidelijk en legitiem doel bij je te dragen op een openbare plaats, openbaar water of in voor publiek toegankelijke gebouwen. Met het verbod wordt een signaal afgegeven dat het bij je dragen van een mes niet wordt getolereerd.

Heel erg mooi, vond Victor Kloos, want dit is precies wat zij in het coalitieakkoord hebben staan, maar wat gaat de politie concreet doen? Kortom: hoe gaat dit verbod worden gehandhaafd en wanneer krijgen we resultaten te zien?

“Handhaven is minder groots en meeslepend dan u zou hopen”, zegt Schouten daarop. “Je kunt niet zomaar zeggen: doe je tas maar open, en iedereen die langsloopt fouilleren is ook niet toegestaan. Het verbod wordt wel bij elke interactie meegenomen en aan jongeren of meerderjarigen gevraagd of ze het mee hebben. Ook bij een aanhouding en de transport naar het politiebureau mag er voor de veiligheid worden gefouilleerd.”

Wel is het zo dat bij standaardcontroles zoals verkeerscontroles messen nu ingenomen kunnen worden en mensen daarop worden beboet. Voorheen kon daar niet op worden gehandeld. “We dringen aan bij de horeca om het messenverbod op te nemen in hun huisregels zodat zij er beter tegen kunnen optreden en we zijn er scherper op bij de kluiscontroles op het middelbaar- en voortgezet onderwijs.”

Kloos had er toch moeite mee. “Als er signalen zijn dat er gedoe is met overlast en messen, dan heeft de burgemeester toch het recht om op te treden? Ik hoor: kan en kunnen, maar wij willen gewoon resultaten zien.”

Schouten gaf aan wel te kunnen aantonen hoe vaak er is gecontroleerd en wat daar is aangetroffen. Een eerste tussenreportage zou zij begin september kunnen overhandigen. Maar preventief fouilleren kan niet zomaar worden gedaan. “Daarvoor moet ik een veiligheidsrisicogebied aanwijzen en ik prijs mij gelukkig dat we dat in Alkmaar nu niet hebben. Zelfs dan moet er nog een aparte besluitvorming komen van de officier van justitie.”

De antwoorden stemden Kloos niet tevreden: “Ik wil het toch nog even bespreken met mijn fractie. We komen erop terug bij de gemeenteraad.”