Koninklijke onderscheiding voor Bob van der Horst.
Koninklijke onderscheiding voor Bob van der Horst. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Bob van der Horst koninklijk onderscheiden

Nieuws

ALKMAAR - Bob van der Horst is vrijdag 12 januari door burgemeester Anja Schouten verrast met een koninklijke onderscheiding. Van der Horst is 15 jaar vrijwilliger bij Stichting KOOK, waarvan ruim 12 jaar als vrijwillig bedrijfsleider. Tijdens de viering van het 55-jarig bestaan van de stichting werd hij onderscheiden tot ‘Lid in de Orde van Oranje Nassau’.

Na zijn pensionering bij de Hoogovens ging Bob van der Horst aan de slag bij Stichting KOOK, de kringloopwinkel die met de opbrengst goede doelen in derdewereldlanden financiert. Hij begon als chauffeur met het ophalen en bezorgen van goederen voor de kringloopwinkel in het Victoriepark. In 2010 werd hem gevraagd mee te denken over een nieuwe locatie, die ook werd gevonden: een lege loods aan de Zijperstraat. Zijn rol daarbij was van onschatbare waarde. Hij was een begenadigd klusser en had daarnaast ook heel veel contacten waar materialen, stellingen en containers geregeld werden. Inmiddels is Bob van der Horst al 12,5 jaar bedrijfsleider en de spil van de kringloopwinkel. Hij was in 2013 het brein achter de actie van de Kringloopwinkel voor War Child, dat een mooi bedrag opleverde. Ook reisde hij meermaals naar Suriname, waar hij een opvanghuis voor tienermoeders bouwde en een kindertehuis renoveerde. Hij bouwde er toiletten en douches, zodat de kinderen hun behoeftes niet meer in het bos hoefden te doen. Tijdens corona zorgde hij voor aanpassingen in de winkel en toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, regelde hij in no-time samen met de Stichting Charitas Ukraine-Holland een vrachtwagen met hulpgoederen uit de voorraad van KOOK. Deze hulpactie loopt tot op de dag van vandaag. Ook aan asielzoekers in Alkmaar leverde hij samen met collega’s, meubels voor hun tijdelijke verblijfslocatie. Van der Horst is soms wel zeven dagen per week in de winkel. Hij zet koffie voor de werkploeg, voert gesprekken, doet kleine reparaties, organiseert, maakt werkschema’s en begeleidt de ruim negentig vrijwilligers. 

KOOK
Stichting KOOK startte in februari 1969, met als eerste actie een huis-aan-huis-collecte voor pater Frans Schloosz, die in een sloppenwijk in India werkte. Niet lang daarna startte de verkoop van tweedehands spullen op een rommelmarkt en daarna in een kringloopwinkel. Van het geld dat in de kringloopwinkel wordt verdiend gaat 99% naar projecten in arme landen, zoals Nepal, Filipijnen, Mexico, Suriname en diverse landen in Afrika. Inmiddels heeft KOOK meer dan 1200 projecten gesteund. De omzet groeide van € 80.000 in het pand in het Victoriepark naar € 375.000 in de huidige winkel.