Overstaete komt op de plek van voormalig Willkos op de Kwakelkade-Oosterweezenstraat in Overstad.
Overstaete komt op de plek van voormalig Willkos op de Kwakelkade-Oosterweezenstraat in Overstad. (Foto: Impressie Overstaete)

Na veel vertraging eindelijk doorgang voor Overstaete

Politiek

ALKMAAR – Het duurde lang, zo’n viereneenhalf jaar, maar tijdens de Commissie Ruimte van 9 januari gaven commissie- en raadsleden dan toch een verklaring van geen bedenkingen af voor project Overstaete. Ontwikkelaar Hein Jong, of zijn opvolgers, kan daarmee eindelijk door naar de volgende fasen: het realiseren van de zestig woningen en bedrijfsruimten aan de Kwakelkade, op de hoek van de Oosterweezenstraat.

Na een uitgebreide omgevingsvergunningprocedure, tal van participatietrajecten en het aanpassen van de plannen, weerstand van de welstandcommissie en wisselingen van wethouders, lag het plan voor Overstaete dinsdag 9 januari eindelijk bij de Commissie Ruimte. 

Raadslid Roy Seignette van GroenLinks vond in dat geval excuses wel nodig: “Excuses naar de woningzoekenden is wel op zijn plaats. We moeten sneller dan viereneenhalf jaar van planfase naar woningbouw kunnen, want ook met een verklaring van geen bedenkingen zijn we nog niet uit de planfase. Mijn vraag aan het college is: hoe kunnen we hiervan leren? Want er is duidelijk iets niet goed gegaan.”

Met een verklaring van geen bedenkingen wordt er een omgevingsvergunning afgegeven en kan er worden gebouwd. In het geval van project Overstaete betekent dit dat er een combinatie van wonen, werken en recreëren komt. Het gaat om zo’n zestig woningen waarvan 1/3e sociaal. Hoeveel daarvan sociale huur en sociale koop wordt is nog niet bekend. Daarbij komen er bedrijfsruimten en een parkeerkelder, die inmiddels als is gebouwd. Een mooie stap in de goede richting voor woningzoekenden in Alkmaar, zo vinden ook commissie- en raadsleden. Het stuk gaat dan ook door als hamerstuk naar de raad: er wordt niet meer over gedebatteerd of gestemd, het plan wordt 25 januari direct afgehamerd.

Vertraging

Dat het plan zoveel vertraging had opgelopen vond wethouder Jasper Nieuwenhuizen van Wonen en Openbare ruimte (BAS) logisch gezien de maximale inspanning van ontwikkelaar Hein Jong in het participatietraject. Het eerste plan stuitte op veel weerstand bij de participanten waardoor het op de schop moest. Daarbij moesten de nodige stukken worden aangeleverd in 2023 voor de omgevingsvergunning. Het uitgebreide participatietraject leverde Hein Jong veel complimenten op. Had het toch niet sneller gekund? En kan het in de toekomst sneller? Zeker, verzekerde Nieuwenhuizen. Juist door meer focus aan te brengen wil de wethouder in de toekomst tijdswinst behalen.

Seignette vond project Overstaete geen goed voorbeeld van hoe het zou moeten. “Er is nog zeker ruimte voor verandering en wij als GroenLinks blijven het college prikkelen die focus te behouden waardoor het proces versnelt. Dit is misschien niet zo’n positief einde en toch wil ik wel positief eindigen: het is een mooi plan en mooi dat we verder kunnen.”