Het oude belastingkantoor zal tot 2030 de bestemming van AZC hebben.
Het oude belastingkantoor zal tot 2030 de bestemming van AZC hebben. (Foto: Rodi archief)

Gemeenteraad stemt unaniem voor AZC Robonsbosweg

Politiek

ALKMAAR – Een AZC in Alkmaar voor 150 asielzoekers komt er nu toch. En wel in het oude belastingkantoor aan de Robonsbosweg. De oppositie sprak over een slecht plan, maar, zoals raadslid Ronald van Veen van ChristenUnie het verwoordde: “We kunnen er niet op tegen zijn als we snel asielzoekers willen huisvesten”. Het oude belastingkantoor zal tot 2030 dienst doen als AZC, daarna worden er reguliere woningen in gebouwd.

Het college kwam afgelopen dinsdag 16 januari met zeven uitgangspunten om de opvang van asielzoekers in Alkmaar van de grond te krijgen. Het betreft onder andere een maximale bezetting van 450 personen van 150 asielzoekers, 150 tijdelijke huisvesting van Alkmaarse statushouders, 150 Alkmaarse spoedzoekers en een beperkt aantal jongeren die zonder volwassenen naar Nederland zijn gekomen, de zogenoemde AMV’ers. Als het aan het college ligt blijft het AZC er 7 jaar, tot 2030. Daarna maakt het AZC plaats voor woningen. Om dit te bewerkstelligen wil het college het oude belastingkantoor kopen van het Rijksvastgoedbedrijf dat het in de verkoop heeft gezet.

Compromis

Dat er een AZC komt is voor sommige partijen uit de coalitie zeker een moeilijk besluit en het voorstel werd dan ook niet overstemd met blijdschap. Victor Kloos van OPA stelde dat zijn partij met dit voorstel “over de schaduw heen stapte”, want OPA zelf is tegen een AZC. “We hebben compromissen moeten sluiten en onze nek uitgestoken met deze coalitie. Dat is het dan ook.” Steven Smit van D66 was blij dat het er eindelijk van kwam en compromissen konden worden gesloten gezien de politieke tegenstellingen in de coalitie.

Oppositie

Leefbaar Alkmaar had liever het huidige voorstel dan geen voorstel en probeerde tevergeefs nog wijzigingen aan te brengen middels drie amendementen. Zo viel de partij over de tijdsduur van 7 jaar. Het zou zeker tot oktober 2024 duren voordat de eerste bewoners komen, stelde raadslid Mieke Biesheuvel. “Dan is het bijna 2025. Hoezo is het dan nog 7 jaar tot 2030? Wij vinden het eerlijker om 7 jaar te rekenen vanaf de datum van instroom.” Daarnaast heeft het COA volgens Biesheuvel geen kans op verlenging na 7 jaar, terwijl dit voor andere Alkmaarse doelgroepen nog zeker met 3 jaar kan. “Ook dit vinden wij niet fair.” Dan het kopen van het pand. Zijn er andere opties overwogen? Waarom nu kopen? “Het is nu allemaal onduidelijk en vrij primair beschreven in het voorstel. Waarom zoveel haast? Waarom kunnen we het niet na 7 of 10 jaar kopen?”

De discussie over de aankoop van het pand was lastig te plaatsen voor wethouder Christiaan Schouten van Asiel (D66), aangezien het college de raad vroeg om in te stemmen met een onderzoek naar de koop van het pand, niet met de koop zelf. “De businesscase is dus nog niet klaar”, zei hij. “Wij willen alle duidelijkheid bieden waar u om vraagt en u krijgt alle informatie als er wel een besluit wordt genomen.”

De reden van haast was volgens Schouten evident: “Uw raad heeft mij gevraagd vaart te maken en zo snel mogelijk iets te realiseren.” Dat er een tegenstrijdigheid staat in het voorstel: 7 jaar en 2030, vond Schouten ongelukkig verwoord. “Die 7 jaar loopt nog steeds vanaf het moment dat het AZC open gaat.” Een verlenging voor het COA zat er volgens Schouten niet in vanwege het simpele feit dat de coalitie dat niet wilt.

Spreidingswet

Net voordat de gemeenteraad begon kwam het nieuws dat de spreidingswet door een meerderheid van de Eerste Kamer werd gesteund, maar raadsleden mochten hier van voorzitter en burgemeester Anja Schouten niet op vooruitlopen. Groenlinks en PvdA hielden daarom hun voorstel aan om meerdere locaties te onderzoeken in Alkmaar voor kleinschalige AZC’s. Zonder de spreidingswet is er voor Alkmaar geen juridische prikkel om meer asielzoekers op te nemen. De coalitie stemde dan ook tegen het voorstel. In het coalitieakkoord staat immers dat 150 asielzoekers het maximale is en dat het college zonder de spreidingswet niet vrijwillig meer asielzoekers gaat opnemen.

Dit neemt niet weg dat er 25 januari alsnog over de spreidingswet wordt gesproken. Dit onderwerp werd tijdens de vergadering meteen op de eerst volgende agenda gezet. “We stemmen nu schoorvoetend mee met dit voorstel, want niets doen is geen optie”, besloot Biesheuvel. “Tijdens de volgende vergadering praten we weer verder over waar we het nu niet over mogen hebben.”