Afbeelding

De kracht van een goede lezing

Jawel, het was misschien even schrikken: in het najaar van 2023 - lang geleden (..) - waren er plots geen lezingen meer van de HVA. Met het vertrek van Klaas te Bos als bestuurslid, trekker ook van de Lezingen van de HVA, viel er een gat, maar we hebben goed nieuws voor u: inmiddels is de commissie Lezingen weer strak bemenst met Cas Kruidenberg, Bob Kuijper, Berend Berlijn en voorzitter Henk de Kruik. Wat gaat het komend voorjaar brengen?

De lezingen van de HVA zijn populair, blijkt telkens. Een fijne, ongedwongen avond met een enthousiaste, kundige spreker: mensen stellen het bijzonder op prijs. Ook ontmoet je mensen die dezelfde interesses delen en we zijn nooit te oud om (samen) iets te leren. 

Traditioneel organiseert de HVA zo’n 6 goedbezochte lezingen per jaar, op inspirerende onderwerpen. Onze eerste lezing kunt u alvast noteren voor 5 maart a.s. Nelleke de Vries houdt voor de HVA een lezing over de Alkmaarse Schutterijen en hun groepsportretten. Nelleke deed onderzoek naar de rol van de schutterijen, de geportretteerde schutters, de schilders en de plekken waar de stukken moeten hebben gehangen. Ook maakte ze een reconstructie van de voormalige doelengebouwen. Dit onderzoek resulteerde in: ‘Schutters van Alkmaar. Groepsportretten uit de zestiende en zeventiende eeuw en hun context.’ Nelleke de Vries werkte voorheen bij het Stedelijk Museum Alkmaar. Op dit moment is zij conservator Oude en Moderne Kunst bij Rijksmuseum Twenthe in Enschede.

De lezingen vinden (meestal) plaats in de Sociëteit aan het Varnebroek 31 te Alkmaar. Leden van de HVA hebben gratis toegang.  Op onze website vindt u alle informatie: Hvalkmaar.nl

Rob Marijn, HVA