Verdriet uit zich op verschillende manieren.
Verdriet uit zich op verschillende manieren. (Foto: Adobe Stock)

Het verlies verwerken: de vijf fases van rouw

Op het moment dat je een dierbare verliest, lijkt de tijd stil te staan. Hoewel voor iedereen rouwen anders is, verloopt verwerking van het verlies voor veel mensen door een aantal verschillende fases. Dit zijn de vijf fases van rouw.

Fase 1: ontkenning. In deze eerste fase heb je het gevoel dat je in een nare droom bent belandt. De pijn van het verlies is té groot om het te kunnen en willen voelen. Hierdoor kunnen dierbaren ontkennen dat hun dierbare is overleden of dat ze afscheid moeten nemen van datgene waar ze van hielden.

Fase 2: woede. Als de waarheid eenmaal is doorgedrongen, ontstaat er vaak woede. Deze boosheid kun je afreageren op de kleinste dingen. Onder deze woede ligt de pijn. 

Fase 3: onderhandelen. In deze fase wil iemand zichzelf uitdagen om bepaalde doelen te behalen en het leven weer op te pakken. Denk aan doelen zoals stoppen met roken en drinken of een verre reis maken. Dit wordt gestimuleerd vanuit de gedachte dat je van het leven moet genieten en er alles aan wil doen om je beter te voelen. 

Fase 4: depressie. Wanneer de realiteit geaccepteerd wordt komen gevoelens van verdriet, spijt, angst, schuld en onzekerheid naar boven. Dit is de fase waarin de verwerking pas echt begint. Je kunt je machteloos voelen. Heb je langdurig last van depressieve klachten? Ga dan in gesprek met een professional. 

Fase 5: aanvaarding. Dit is de fase waarin je het verlies een plekje geeft. Je kunt beter loslaten en weer positief naar de toekomst kijken. Het is hierbij belangrijk om ervan bewust te zijn dat de dierbare niet wordt vergeten. Je denkt met liefde aan iemand terug, zonder dat het verdriet je opslokt.