De brandweer legt uit

Nieuw is Nieuwsblad Schagen: 'Als de brandweer'. Iedere maand leggen wij een onderwerp uit over de brandweer. We hebben het bijvoorbeeld over een incident dat plaatsvond binnen de gemeente Schagen, tips om incidenten te voorkomen of we laten een brandweervrijwilliger aan het woord over zijn of haar werk. 

Even voorstellen

Wij zijn Ronald Wasch en Vicky Smit. Wij werken allebei voor Brandweer Noord-Holland Noord en zetten ons met name in om brand te voorkomen.


Ronald: Ik ben 57 jaar oud en werk al 17 jaar voor de brandweer. Tot 2018 was ik ook echt repressief brandweerman, wat betekent dat ik tot die tijd bij meldingen ingezet werd om bijvoorbeeld branden te blussen. Sinds ik hiermee ben gestopt, draag ik mijn kennis over aan anderen zodat zij thuis brand kunnen voorkomen.


Vicky: Ik ben 30 jaar oud en werk sinds 2019 voor de brandweer. Vanaf dat moment ben ik ook gestart als repressief brandweervrouw. Daarnaast zet ik mij, net als Ronald, in om anderen te helpen om brand of andere ongelukken thuis te voorkomen.


Samen schrijven wij maandelijks een column over actuele brandweeronderwerpen.

Brand gemeente Schagen

Dit jaar is er in een woning in gemeente Schagen brand ontstaan, in de woonkamer. De precieze oorzaak van de brand is helaas niet bekend. Gelukkig kon de bewoner zelfstandig de woning verlaten, maar helaas was de woning niet meer bewoonbaar. Een heftige gebeurtenis met veel impact op het leven van de bewoner. Uit respect voor de bewoner, blijven wij uit details van de situatie.

Financiële gevolgen na bijvoorbeeld een brand kunnen groot zijn

Inboedelverzekering

De bewoner waar brand heeft gewoed, had helaas geen inboedelverzekering. Dit zien wij steeds vaker gebeuren. Een inboedelverzekering is niet verplicht in Nederland. Toch raden wij het aan om deze wel af te sluiten, want de financiële gevolgen na bijvoorbeeld een brand kunnen groot zijn. U kunt veel waardevolle spullen verliezen door roet- en waterschade. Ook als u niet de duurste meubels of apparatuur bezit, zijn uw spullen bij elkaar opgeteld toch vaak wel wat waard. Het gaat toch om aardig wat geld om die in één keer te vervangen na een brand. Met een inboedelverzekering kunt u hoge kosten voorkomen.

Heeft u alles goed geregeld?

Huurwoning

Wist u dat u in een huurwoning ook zelf een inboedelverzekering moet afsluiten? We zien regelmatig dat inwoners dit nog niet weten. Veel denken dat dit de verantwoordelijkheid is van de verhuurder, maar dat is niet zo! Dus: huurt u een woning? Ga dan na of u een inboedelverzekering heeft!


Wilt u meer weten over het veilig(er) inrichten van uw woning? Stuur ons gerust een e-mail naar veiligleven@vrnhn.nl.