Plannen voor de Oranje Loper veranderd

AMSTERDAM - De gemeente werkt aan de bruggen en straten op de route van de Dam naar het Mercatorplein: de Oranje Loper. De plannen zijn aangepast. De bruggen en straten worden alleen volledig vernieuwd waar dat nodig is voor de veiligheid. De rest wordt flink opgeknapt.

Vanwege prijsstijgingen en nieuwe kennis zijn de plannen voor de Oranje Loper veranderd. Het werk wordt duurzamer: Er wordt meer opgeknapt en minder vernieuwd. Dat kost minder materiaal. Het totale werk is in 2029 klaar. 

De fundering van zeven bruggen blijkt na nieuw onderzoek toch goed genoeg te zijn. Deze bruggen worden niet compleet vernieuwd, maar opgeknapt. Ze gaan dan weer minstens dertig jaar mee. Er worden onderdelen van de bruggen vervangen die vervallen of versleten zijn, en waar dat nodig is voor de veiligheid van de brug. De monumentale bruggen blijven er hetzelfde uitzien. Alleen de Jordaanbrug over de Lijnbaansgracht wordt helemaal vernieuwd. De houten fundering is niet sterk genoeg meer.

Extra ruimte

Er wordt extra ruimte voor fietsers, voetgangers en bomen gemaakt. Sommige parkeervakken voor auto’s worden opgeheven en opgehoogd tot bij de stoepen. Daar komen dan ondergrondse afvalcontainers, groen, laad- en losplekken en soms terrassen of parkeerruimte voor fietsen.

De kruispunten Marnixstraat/Rozengracht, Admiraal de Ruijterweg/Jan Evertsenstraat en de Westermarkt worden opnieuw ingericht. Op de route Dam-Mercatorplein komt waar mogelijk een vrijliggende baan aan voor tram, nachtbus en nood- en hulpdiensten. Bus- en tramhaltes worden toegankelijker.