De schepen moeten onderhouden worden.
De schepen moeten onderhouden worden. (Foto: aangeleverd)

Winteronderhoud Wieringer Visserschepen

Nieuws

DEN OEVER - Half elf woensdagmorgen: “Koffie!” schalt er door de schuur. Tijd voor een bakkie na ruim een uur krabben, schuren en lakken van de zijzwaarden, masten en dekplanken van de historische Wieringer visserschepen WR4 en WR60. De zwaarden moeten wel 7 keer gelakt worden, om indringing van vocht te voorkomen.

Elke woensdagochtend in februari doen we dit als acht bootsgezellen van de twee zeilscheepjes in de loods van het voormalige Funsport Kater in Hippolytushoef. Tegelijkertijd herstellen drie andere ‘opvarenden’ van de schepen de zeilen, die afgelopen zomer hun dienst hebben bewezen. Die slijten elk jaar een beetje verder, zodat de dunne stukken vervangen moeten worden. Dat gebeurt nog met echte naald en draad, steek voor steek, over een lengte van soms wel meer dan 5 meter. Ook dat kun je ‘s winters bij ons leren.

Jaarlijks onderhoud is nodig om de volgende zomer met deze schepen weer in vol ornaat uit te kunnen varen. Ik heb me vorig jaar als ‘landrot’ opgegeven om te leren zeilen met deze 120 tot 160 jaar oude, volledig houten schepen, zonder kiel. Vandaar de houten zijzwaarden aan weerszijden van deze schepen. Het is heerlijk om daar ‘s zomers regelmatig een zeiltochtje op het wad mee te maken.

De schepen moeten echter ook onderhouden worden. Na het onderhoud aan de zwaarden en masten, krabben, schuren en lakken we in maart ook wekelijks de huid en het dek van de schepen, die dan in de Haukeshaven uit het water getakeld zijn. De handen moeten dan echt even flink uit de mouwen, bij ons koppeltje ‘liefhebbers’. Zo samen klussen en op zijn tijd een bakkie koffie schept een band. We kijken er nu alweer naar uit dat we eind april het ruime sop weer kunnen kiezen of in juni overdag droog kunnen vallen op een zandplaat op het Wad.

Mocht je interesse hebben, we geven dit voorjaar ook weer een zeilcursus. Zes dagdelen in mei en juni, vanuit de haven van Den Oever. Je kunt je opgeven door ons een berichtje te sturen. Email: hallo@wr60wr4.nl

Jan Meijles