Paaswake in de Kooger Kerk.
Paaswake in de Kooger Kerk. (Foto: Archief)

Feestelijke Cantatedienst tijdens Paaswake in Kooger Kerk

Nieuws

ZUID-SCHARWOUDE - De Kooger Kerk wordt sinds 1999 veel gebruikt voor kerkdiensten en vieringen op oecumenische grondslag. Dat wil zeggen dat de voorgang(st)ers uit diverse kerkgenootschappen komen. De vieringen gaan dan ook over de kerkelijke grenzen heen echter zonder de christelijke traditie te verloochenen. En iedereen is welkom. Men behoeft niet lid te zijn van een kerkgenootschap om deze vieringen bij te wonen. De diensten hebben een laagdrempelige karakter, en geven door hun opzet een opzienbare meerwaarde die in de Kooger Kerk bijzonder tot zijn recht komt. Ook de akoestiek in deze oude kerk is voor de instrumentele en vocale muziek voortreffelijk.

Vrijdag 29 maart is er vanaf 19.30 uur een sobere Goede Vrijdag-viering. In deze dienst wordt het lijdensevangelie van de evangelist Johannes gelezen uit de nieuwe Bijbelvertaling, in een rollenspel. Gezien de aard van deze viering is de muzikale orgelbegeleiding ingetogen. De avond daarna, zondag 30 maart vanaf 21.00 uur, is in de Kooger Kerk de feestelijke Paaswake, geleid door ds. Jean-Jacques Suurmond, geboren in Kruiningen en bekend om zijn columns in een landelijk dagblad. Hij gaf les aan het Fuller Seminary in Californië en de Centrale Pinkster Bijbelschool en presenteerde bijdragen aan het Fuller Seminary, de Universiteit van Birmingham, de Vrije Universiteit (A’dam) en de Universiteit Utrecht. Hij publiceerde vele artikelen in theologische tijdschriften in binnen- en buitenland. Zijn hoofdstudie gaat over de spiritualiteit van de wereldwijde pinksterbeweging. (Het spel van Woord en Geest).

Het kwartet solisten onder leiding van Gerard Leegwater brengt ‘Cantate nr. 4’ van Johann Sebastian Bach ten gehore: ‘Christ lag in Todesbanden’. Sabine Kirsten zingt de sopraanpartij, Elise te Kaat alt, Eik Janse tenor en Coert van den Berg bas. De cantate wordt instrumentaal begeleid door Marleen Zoutman op eerste barokviool, Heleen Delis op tweede barokviool, Roos Al op eerste barok-altviool, Florrie van der Kamp op tweede barok-altviool, Frank Ruters op cello en Gerard Leegwater op kistorgel. Gastorganist op het monumentale Van Dam-orgel is de bekende musicus Jos van der Kooy, die naam maakte als organist van de Westerkerk en als drievoudig winnaar van het jaarlijkse improvisatieconcours op het imponerende Christiaan Mullerorgel van de grote Bavokerk in Haarlem.

De Kooger Kerk heeft voldoende zitplaatsen en de toegang voor beide vieringen is gratis.