Afbeelding
(Foto: Pixabay)

Verborgen loper

Het is zondagmiddag 17 maart zo rond 13.30 uur. De telefoon gaat. Aan de andere kant van de lijn Sietse Bosse. En ja hoor, hij vertelt me haarfijn de oplossing van het schaakprobleem van afgelopen keer. Hier volgen de zetten: Wit begint met 1.Pc2+ Kb1, 2.Pa3+ en de zwarte koning wordt weer terug gedwongen naar a1. 3.Lc3 pent het paard en zwart kan nu alleen nog maar met zijn a-pion zetten, dus: 3. . . . a5. Maar hoe nu verder zul je je afvragen? 4.Lh8 !! a4, 5.Kg7 en daar komt het thema van de opgeborgen loper weer tevoorschijn. Net op het moment dat zwart pat zou staan geeft wit hem weer de mogelijkheid om met zijn paard te spelen. 5. . . . Pd1, 6.Kg6+ Pb2, 7.Kf6 Pd1, 8.Kf5+. De aap komt uit de mouw. De witte koning loopt via het trappetje naar c3 toe om zich met de strijd beslissend te gaan bemoeien. Even petje af voor Sietse, knap werk!

Jeugd- en bondscompetitie

De tweede helft van de jeugdcompetitie zit erop. Kampioen werd Nevis Kooge uit Schermerhorn. Dat was zeker geen verrassing, maar dat waren de tweede en derde plaats van Hidde Verhagen en Jesse Suring wel. Voor beiden een mooie afsluiting van hun eerste seizoen bij de schaakvereniging. Ook bij de B-spelers een opvallende prestatie; hier werd Eduardo Quak eerste. Hij bleef Joep Groen en Vince van ’t Hull (gedeelde tweede) en Jules van Asseldonk (derde) ruim voor.

Zaterdag 23 maart speelde het eerste team thuis tegen HWP/ZSC 2. Na een spannende middag werden de punten gedeeld (4-4), waarmee Heerhugowaard zich keurig heeft gehandhaafd in de 4e Klasse C van de KNSB en dus volgend seizoen weer op dit niveau mag acteren. Minder goed nieuws voor de 'buren'. Voor Schaakvereniging Bergen wacht een spannend slot. In de laatste ronde moet van Paul Keres 5 gewonnen worden om niet te degraderen. Voor de Waagtoren uit Alkmaar is het doek in de Meesterklasse wel gevallen. Een 3-7 nederlaag tegen Charlois uit Rotterdam bezegelde het lot van de Alkmaarders.