Het Stoommachinemuseum in Medemblik is tijdens het paasweekend geopend voor publiek.
Het Stoommachinemuseum in Medemblik is tijdens het paasweekend geopend voor publiek. (Foto: aangeleverd)

Stoommachinemuseum onder stoom tijdens Paasweekend

MEDEMBLIK - Als je het museum bij Medemblik binnenloopt sta je oog in oog met één van de grootste collecties nog werkende stoommachines in Nederland. In het Paasweekend wordt de ketel gestookt en kun je de robuuste machines in werking zien.

Vanaf halverwege de 19e eeuw werd stoomkracht ingezet bij het droogmalen van de polders. Het stoomgemaal Vier Noorder Koggen, één van de oudste nog intacte stoomgemalen van ons land, is daar een prachtig voorbeeld van. Het gemaal trad in 1869 voor het eerst in werking en heeft ruim honderd jaar actief dienstgedaan. Het is nog altijd een imposant gezicht de hoofdstoommachine van het gemaal te zien draaien. In de museumhaven ligt de kolengestookte emmerbaggermolen ook onder stoom. Je hoort de draaiende emmers al van ver. Daal met een (steil) trapje af in het interieur van de baggermolen en ontdek hoe de bemanning vroeger werkte en leefde. Miniatuurstoommachines staan klaar, waarmee je zelf stoom kunt maken en ontdekken wat stoomkracht doet. Met de leuke speurtocht kun je spelenderwijs het museum verkennen. Help je stoker en de smid, dan krijg je als beloning een echt ‘stookdiploma’ en een ‘smeeddiploma’. 

Informatie

Het Nederlandse Stoommachinemuseum is gevestigd aan de Oosterdijk 4, 1671 HJ, Medemblik. Tijdens het paasweekend is het museum geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Kinderen (van 5 tot 12 jaar) zijn 6,- euro. Volwassenen en jongeren vanaf 13 jaar betalen 9,- euro entree. Museumkaarthouders zijn gratis. 


Ga voor meer informatie en tickets naar de website: www.stoommachinemuseum.nl.