'De making of' met Roselien als stralend middelpunt.
'De making of' met Roselien als stralend middelpunt. (Foto: aangeleverd)

Podcast met ‘Het verhaal van Roselien, schrijfster met bipolaire stoornis’

Nieuws

ZAANSTREEK - De tweede aflevering van de podcastserie ‘Kraakhelder’ is recent een feit geworden. Inge Diepman praat in deze zesdelige podcastserie niet óver, maar mét de personen die de inclusieve arbeidsmarkt vertegenwoordigen. In deze aflevering is dat de Zaanse Roselien Brondy, schrijfster met een bipolaire stoornis.

De persoonlijke verhalen in de podcast moeten de luisteraar duidelijk maken waar het écht over gaat op de werkvloer. En waarom het zo belangrijk is dat iedereen de kans krijgt om te zijn wie hij, zij of hen wil zijn.

Openhartig

In het knusse huis van Roselien in Koog aan de Zaan praten ze over de door haar geschreven psychiatrische roman ‘Pa(a)z op!’. De biseksuele Roselien heeft een bipolaire stoornis en twaalf jaar GGZ-ervaring. Van de gesloten afdeling tot aan de actieve dagbehandeling. Haar mening? ‘Professionele hulpverlening helpt, maar lang niet altijd.’ Dat leven met een bipolaire stoornis niet alleen lastig is voor Roselien zelf, wordt duidelijk in een openhartig en emotioneel gesprek met haar moeder en zus. die vindt plaats in de Kogerkerk waar Roselien regelmatig roze kerkdiensten organiseert. 

Huisdichter

Jack Stuifbergen zag het talent van Roselien en promoveerde haar tot eerste huisdichter bij Breedweer Facilitaire Diensten. Dit bedrijf zet schoonmaak in als middel om impact te maken. Hun missie luidt een maatschappij waarin iedereen gelijke kansen krijgt en zelfstandig in zijn of haar levensonderhoud kan voorzien.

Eerlijk verhaal

Zowel steunsysteem, trainer en werkgever komen aan het woord in de podcast. Antoinette Ooijevaar, IPS trajectbegeleider en jobcoach van de GGZ Noord-Holland-Noord, is onder de indruk van de podcast. “Heel mooi om een kijkje in haar leven te krijgen. Het spreekt me aan, dat zowel Roselien als haar steunsysteem (moeder en zus), haar trainer en werkgever aan het woord komen. Als behandelaren proberen wij ook altijd zoveel mogelijk het systeem te betrekken, omdat zij veel kunnen betekenen voor de cliënt. Het is een eerlijk verhaal met een mooie introductie op Roselien als huisdichter en afsluiting van haar eigen werk.”

De podcast is te beluisteren op Spotify. Zie: https://breedweer.nl/algemeen/tweede-aflevering-podcast-kraakhelder-met-inge-diepman-online/

Inge en Roselien in gesprek in de sportschool.