Thea is bang dat de schoenenwinkel binnenkort failliet gaat en dat zij kan fluiten naar haar geld.
Thea is bang dat de schoenenwinkel binnenkort failliet gaat en dat zij kan fluiten naar haar geld. (Foto: aangeleverd)
Het Juridisch Loket

De faillissementsuitkering

Nieuws

ZAANSTREEK - Thea werkt al  tien jaar bij een kleine schoenenwinkel. Het gaat niet goed met de zaak. Daarom heeft haar werkgever haar loon al twee maanden niet betaald. Thea is bang dat de schoenenwinkel binnenkort failliet gaat en dat zij kan fluiten naar haar geld. Ze vraagt ons wat haar rechten zijn als haar werkgever failliet gaat.

Bij een faillissement heeft je werkgever zoveel schulden, dat het bedrijf niet meer kan bestaan. De rechter verklaart het bedrijf failliet en benoemt een curator. De curator neemt beslissingen over het bedrijf en probeert schuldeisers te betalen.

De curator kan je arbeidscontract opzeggen. Hij moet zich aan de opzegtermijn houden. Bij een faillissement is dit maximaal zes weken. Je hebt recht op salaris tot het contract stopt.

Faillissementsuitkering 

Kan je werkgever je loon niet meer betalen omdat hij failliet is? Meld dit dan bij UWV. Waarschijnlijk kun je een faillissementsuitkering krijgen. UWV betaalt dan bijvoorbeeld:

-je loon over maximaal dertien weken tot je ontslag;
-je loon tijdens je opzegtermijn, dit is dus maximaal zes weken;
-je vakantiegeld, openstaande vakantiedagen en pensioenpremie over de laatste twaalf maanden tot je ontslag.

Je vraagt de faillissementsuitkering aan na de melding bij UWV. Doe dit in ieder geval binnen 26 weken nadat je geen loon meer ontvangt. Deze termijn begint als de rechter je werkgever failliet verklaart.

Heb je ook een vraag over een faillissementsuitkering of een andere vraag voor het Juridisch Loket? Mail dan naar redactie.zaanstad@rodi.nl en wellicht krijg je antwoord in deze rubriek. Meer weten? Het Juridisch Loket: eerste hulp bij juridische vragen. De Zaanse vestiging aan het Rustenburg 105 heeft iedere maandag en dinsdag inloopspreekuur van 14.00 tot 16.00 uur en donderdag van 09.00 tot 12.00 uur. Zie ook www.juridischloket.nl of bel op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur met het gratis telefoonnummer 0800-8020.