André Schutte.
André Schutte. (Foto: aangeleverd)
Rubriek

Tien vragen aan André Schutte

Nieuws

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben een geboren en getogen Jutter die werkt aan een duurzame en gezonde toekomst voor onze stad zonder daarbij een politieke kant te kiezen.

Op dit moment rond ik de restauratie en herbestemming naar twee tiny houses van het poortgebouw te Huisduinen af. Ben ik transitiemanager bij De Klimop Jeugdzorg. Zit ik in de raad van toezicht bij Triade waarbij we kunst (en kunde) in willen zetten als middel om de uitdagingen waar we als stad voor staan een boost te geven. Doe ik de PR voor de première (op 18 april in de Kampanje) van de documentaire De Oversteek (zwemtocht Dover-Calais door Gert Jan Wit) en nog veel meer...

Waar en wanneer ben je geboren?

Ik ben in 1962 geboren in een, door mijn ouders gerund snoepwinkeltje aan de Hortensiastraat.

Wat maakt jouw band met de gemeente speciaal?

Allereerst de mensen! Met voorop mijn kinderen, partner, mijn familie en vrienden. Maar ook die bevlogen, passievolle en unieke inwoners, ondernemers en ambtenaren die hun ‘Helders’ hart inzetten voor een betere stad niet (alleen) door hun woorden maar juist door hun handelen. Zij werken en denken naar de geest van regels en wetten waarbij ze niet bang zijn om de verantwoordelijkheid te nemen om noodzakelijke aanpassingen te doen om zo te komen tot een werkbare en breed gedragen oplossing.


Wat is de mooiste plek in Den Helder?

Dat zijn er vele maar Huisduinen en het strand staan met stip bovenaan.


Welke herinnering aan je woonplaats is je dierbaar?

Mijn vader is overleden toen ik negen jaar oud was en veel herinneringen aan hem bleken te komen van oude 8mm filmpjes en foto’s terwijl ik dacht dat ze van mij waren. Eén herinnering valt daar beslist niet onder, namelijk dat ik als klein knulletje met mijn vader op de solex, gewapend met een emmer aan het stuur, mosselen ging zoeken op één van de pieren aan het strand. Pruttelend over het Hengstenpad op een mooie avond ergens in de nazomer.


Wat is je advies aan de burgemeester?

Het vertrouwen in de politiek herstellen door er te zijn voor alle inwoners en elke politieke partij die hen vertegenwoordigen. We staan voor een enorme transitie die lokaal vaak om andere oplossingen vraagt dan landelijk voorgeschreven. Met de nieuwe omgevingswet staat participatie hoog op de agenda en daar moeten inwoners en ambtenaren nog een weg in zien te vinden. Informeren is al een uitdaging; laat staan gezamenlijk optrekken in een participatietraject. Neem de Helderse inwoners en professionals serieus en doe wat vaker een beroep op hen in plaats van externen. Koester hun drive en hart voor de stad en je zult zien dat vertrouwen en draagvlak met sprongen stijgen.


Wat is het beste advies dat je zelf ooit kreeg?

Jaren nadat ik deze tekst bij wijze van straf (van Meneer Ros op de Radboudschool) honderden keren moest opzeggen, begreep ik echt de betekenis. Deze tekst gaat zoiets als dit: ’denkt al eer gij doende zijt, en doende denk dan nog’. Een lastige voor de flapuit die ik was (ben).


Wat is het meest avontuurlijke dat je ooit hebt gedaan en hoe heeft dat je gevormd?

Dat moeten de vakanties zijn met mijn vrienden, Lapland -35, jungle Suriname +30, Marokko. Al deze reizen waren hilarisch en heroïsch op zichzelf en maakten onze vriendschap er één voor het leven. Door hun inspiratie en vriendschap kwam ik erachter dat het simpele (en tegelijk moeilijke) doel van het leven is: het te leven! En als het even kan het verschil te maken.

Wat vind jij het beste restaurant of café in Den Helder, en waarom?

Café Woud, de enige echte.

Wie zie jij graag als je opvolger in deze rubriek en waarom?

Tja, daar hoef ik niet lang over te denken: Gert Jan Wit. Ik nomineer Gert Jan Wit, slager en zeezwemmer (als eerste Heldenaar heeft hij het kanaal van Dover naar Calais overgezwommen. Afgelopen jaar hebben we een geweldig en bizar avontuur meegemaakt toen hij het kanaal van Dover naar Calais overzwom. Overigens: op 17 april (zet in je agenda) is de première van de documentaire De Oversteek in de Kampanje.