De vrouwelijke weldoeners voor zieken uit omgeving.
De vrouwelijke weldoeners voor zieken uit omgeving. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Een Steuntje in de Rug voor wie dat nodig heeft

Nieuws

TUITJENHORN - Een groepje van zeven vrouwen, verdeeld over Sint Maarten, Tuitjenhorn en Eenigenburg, hebben zich verenigd om een helpende hand te bieden aan mensen die het nodig hebben. Met elk een wijk onder hun hoede, bezoeken ze ernstig zieken, slachtoffers van ongevallen of mensen die recentelijk hun partner hebben verloren. Ze brengen bloemen of andere leuke verrassingen, met als boodschap dat ze meeleven vanuit het dorp.

Door: Anne Smit

Het initiatief ontstond zo’n vijftig jaar geleden in 1970. Een van de leden is Tannes, zij is al 25 jaar betrokken. De groep bestaat uit zeven dames, sommigen nog werkzaam, anderen genietend van hun pensioen. “Het is dankbaar werk wat wij doen. Je leert veel mensen kennen en het geeft voldoening”, vertelt ze.

Een groepje vrouwen die dit initiatief destijds opzette kregen hun eerste financiële ondersteuning van het Katholieke Vrouwen Gilde (KVG). Financiële steun blijft noodzakelijk om dit werk voort te zetten. Inmiddels ontvangt Steuntje in de Rug verschillende donaties van stichtingen die met de kerk verbonden zijn. “Elk jaar schrijven wij hen opnieuw aan. Zo weten zij dat we er nog zijn en dat we wat steun kunnen gebruiken. Toch wordt alles duurder, we komen gelukkig nog redelijk uit. We kijken naar wat we hebben en besteden dat goed”, glimlacht Tannes.

De samenstelling van de groep is organisch gegroeid. Nieuwe leden worden vaak aangedragen door bestaande leden, maar het kan ook voorkomen dat iemand na een tijdje besluit dat het niet bij hen past. Plezier hebben in dit werk is essentieel, benadrukt ze.

Zieke mensen kunnen worden aangemeld door simpelweg contact op te nemen met twee van de leden, Froukje en Tannes. Hoewel ze geen officiële aankondigingen doen, komen de vrouwen na het ontvangen van tip bij deze mensen langs. “De waardering van de ontvangers is over het algemeen hartverwarmend. Het besef dat een vreemde aan hen denkt, kan ontroerend zijn.”

Toekomst

Wat hen drijft om door te blijven gaan, is de voldoening die ze halen uit het helpen van anderen. Het luisteren naar verhalen, het bieden van een luisterend oor, het zijn kleine gebaren met grote impact. “Het positieve aan dit vrijwilligers werk is dat het flexibel is. Je kunt langs deze mensen gaan wanneer het jou uitkomt.”

Aanmelden

Ken jij iemand uit Tuitjenhorn, Eenigenburg of Sint Maarten die langdurig en/of ernstig ziek is of iemand die wel wat steun kan gebruiken? Meld deze persoon aan via Froukje 06-20063102 of Tannes 06-29828956.

Lijkt het jou leuk en waardevol om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij Steuntje in de Rug? Stuur een mailtje naar Tannes via: cjmkieft@gmail.com.