''Je komt met dit werk op de aller mooiste plekjes'', vertelt Juri.
''Je komt met dit werk op de aller mooiste plekjes'', vertelt Juri. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

'Het enige wat miste was een volk'

Vervolg voorpagina

"Bijen zijn interessante insecten. De koningin scheidt feromonen uit - een specifiek geurtje - waardoor soortgenoten herkennen of zij bij het volk hoort. De gezwermde bijen vliegen door de lucht en zijn op zoek naar de koningin. Zij vinden haar terug doormiddel van deze geur”, vertelt Juri.


25 jaar lang heeft Juri de wens gehad om eigen bijen te willen houden. “Kon dat wel? Heb ik wel genoeg ruimte? Hoe zit dat met de buren? Vijf jaar geleden kreeg ik echter een bijenkast voor mijn verjaardag. Het enige wat miste was een volk”, lacht hij. Imkers onder elkaar kennen een ongeschreven regel: het eerste volk krijg je altijd van een collega-imker. Juri kwam in contact met een man op leeftijd uit Friesland. “Hij is al 50 jaar imker, we zijn inmiddels zelfs goede vrienden, hebben dagelijks bijenpraatjes, zelfs in de winter. Hij wordt dit jaar 80 jaar, maar is zo gedreven in het vak imker. Weet je dat de meeste imkers oud worden?” grapt hij. 

Rust

In Tuitjenhorn heeft Van Hoek zeven eigen kasten staan. In totaal heeft hij inmiddels vijftien eigen volken en drie pleegvolken verspreid over drie locaties. Door een mede-imker werd hij getipt over een mogelijke locatie bij B&B De Stolpjes in Tuitjenhorn. “De eigenaar was enthousiast over de mooie houten kasten. Deze maak ik niet zelf, maar ik knap ze wel op. Alles staat er netjes bij.” In deze moderne tijd maken ook imkers gebruik van innovatieve bedrijfsmethodes. Met temperatuursensoren in de kasten weet Juri precies hoe het met het volk gaat. Ook houdt hij het vlieggat in de gaten. “Als je ziet dat de bijen stuifmeel halen, dan weet je zeker dat in de kast een koningin zit. Dat is goed nieuws. Ik werk op een manier waarbij ik de bijen en het broednest zo min mogelijk verstoor.”

Wat brengt 2024?

Voor imkers en de bijen lijkt 2024 een goed jaar te worden. “Het jaar begint heel zacht, alles bloeit vroeg. De natuur loopt een maand voor. De bijen zijn nu al actief. Ik zou het weer van de afgelopen jaren wel als grillig willen omschrijven. Als het heel droog is dan bloeien bloemen wel, maar geven ze minder nectar. Regen in de zomer is voor de bijen dus nodig om genoeg nectar te kunnen halen.” Binnenkort gaat Juri met een aantal volken richting Friesland. Zijn kasten plaatst hij midden in een koolzaadveld. Koolzaad zijn gele bloemetjes, waar onder andere ook olie van gemaakt wordt. Het aantal zaden voor de boer wordt met 75 procent vergroot. Na zes weken op het koolzaad neemt Juri zijn kasten mee naar een weiland met bijvoorbeeld een groenbemesters. De boeren gebruiken hiervoor bijvoorbeeld Phacelia. Dat is een eenjarige plant die gebruikt wordt als groenbemester. De bijen komen hier niet omdat het de boer helpt om de productie te verhogen, maar puur voor de bijen zelf. De bloem levert veel stuifmeel en nectar waar de bijen honing van maken en bloeit door tot de eerste nacht vorst.

Het vak

Juri is blij met zijn werk als imker. “Je komt op de aller mooiste plekjes. Ik zet ook volken bij op de zeeaster (bloemen in de Waddenzee red.) in Friesland. Hoe bijzonder is het dat bijen honing halen uit de zee?” glundert hij. In Tuitjenhorn raakt hij vaak in gesprek met mensen. “Bij de B&B komen gasten die mij bezig zien, zij stellen vragen en zo kom je in gesprek. Ik zou mensen willen meegeven dat wanneer je iets in je tuin wilt gaan doen, dat je moet kijken naar inheemse planten of bomen. Die voegen zoveel meer toe, ze zijn een bron van leven voor meerdere insecten en vogels”, besluit hij. 


Meer informatie over het imkervak van Juri vind je op: https://www.bijennatuurlijk.nl/

TUITJENHORN - 16-03-2024,   Imker Juri.