De omstreden boom, nu nog zonder bladeren, wel of niet laten staan?
De omstreden boom, nu nog zonder bladeren, wel of niet laten staan? (Foto: Aart Tóth)

Opknappen Kerkplein mogelijk met of zonder boom

Nieuws

CASTRICUM – Vanaf 2015 is er veel tijd aan dit project besteed. En nog steeds is het niet geheel duidelijk wat er nu echt gaat gebeuren. Pluspunt is wel dat het huidige college van doorpakken houdt, volgens wethouder Roel Beems, maar afhankelijk is van de vlotte of niet vlotte besluitvorming in de raad. Vele plannen zijn al die jaren de revue gepasseerd en ook weer opnieuw aangepast. Nu lijkt het toch in de besluitvorming te komen na een eerdere presentatie een maand geleden en nu de politieke behandeling met een meningsvorming van raadsleden en twee insprekers. Ook was er een motie en amendement ingediend, waar de meningen uiteenliepen. De kosten van de upgrade van het Kerkplein en deels omgeving worden voorlopig op 1,3 miljoen euro geschat. De motie was afkomstig van Lokaal Vitaal bij monde van Lenie Kelder die een aanvulling inhield van het project met het betrekken van de Schoolstraat en Dingstal erbij. Het amendement van de PvdA via José Smits, hield juist een bezuiniging in op het budget met het oog op verwachte tekorten in 2026.

Door Aart Tóth

Allereerst waren er twee aangemelde insprekers: Ernst Mooij namens Stichting Alkmaardermeer en Bob Res als voormalig lid van de initiatiefgroep en bewoners van de Schoolstraat. Ernst Mooij prees het plan de hemel in met de eeuwenoude Kerk als trekpleister, maar wilde voor de zichtbaarheid van de Kerktoren toch graag een boom kappen. Ook het Kerkbestuur en ‘Stichting Castricums Monument Ons een Zorg’ spraken zich in eerdere instantie hiervoor uit. Het plan voorzag immers in het meer zichtbaar maken de van oorsprong een Protestantse Kerk, gebouwd in 1200 en in 1520 uitgebreid, wat daarmee een van de oudste kerken in Nederland is en zeker voor bezoekers van Castricum het aanzien waard. Bob Res die pleitte dit gebied te betrekken bij de opwaardering van het gebied, waarbij de Schoolstraat richting de achterzijde van de Kerk vanaf de Verlegde Overtoom-Breedeweg tot het oudste gebied behoord van Castricum. “Dat hebben opgravingen in het verleden bewezen met vondsten uit de tijd van de Graafschap Egmond rond 1491”, volgens Bob Res. Daarbij aangetekend dat de Verlegde Overtoom en Breedeweg eigenlijk niet toegankelijk is voor voetgangers, die veelvuldig de rijbaan gebruiken.

Politiek

Vervolgens was de politiek aan het woord, waarbij GroenLinks van Hannie Lutke Schipholt de plannen rond het Kerkplein zeer positief vond op het kappen van de boom na. “Je zou de boom kunnen zien als een pilaar naar de Hemel van een Kathedraal”, volgens Hannie. Parkeren moet niet mogelijk zijn op het Kerkplein, hooguit één plaats voor Kiss & Ride. Ook José Smits vond dat de boom moet blijven staan, net als de leilindes op de Dingstal. “Er is veel waardering voor het plan, maar financiën noodzaken tot inkrimping door bijvoorbeeld geen nieuw plaveisel en simpeler straatmeubilair”, volgens José. Dorien Veldt van het CDA had ook haar bedenkingen bij het uitgavenpatroon en vroeg zich af of de Kerk zelf ook een bijdrage in de kosten levert. De boom mag van haar blijven. Davira Borsboom van D66 kon zich goed vinden in het plan, met als noot, “Als je het doet, moet je het goed doen en de boom mag weg”. Tessa de Bree van VVD kon zich vinden in de motie van Lokaal Vitaal om de Schoolstraat mee te nemen in het plan. De Heer van Vrije Lijst was kortweg blij met het plan, maar steunde het amendement voor een besparing. Forza bij monde van de heer Piepers liet ook de loftrompet schallen en ging volmondig voor het plan met het preadvies als aanvulling.

Conclusie

Wethouder Roel Beems zal de gemaakte opmerkingen samen met de projectleiders Arens en van der Steen, als ook wethouder Valentijn Brouwer overleggen. Echte knopen zullen er naar verwachting op donderdag 11 april worden doorgehakt en er kan misschien in het najaar 2024 of voorjaar 2025 worden begonnen, na bijna tien jaar tijdverdrijf.