'We gaan uit van wat het kind en gezin nodig hebben'.
'We gaan uit van wat het kind en gezin nodig hebben'. (Foto: aangeleverd)

Klots Jeugdhulp verder onder nieuwe naam

REGIO - Stichting Klots Jeugdhulp gaat verder onder de naam OP Groei Jeugd- en gezinshulp. "Het werd tijd voor een nieuwe naam, maar onze proactieve aanpak gericht op de eigenheid en bloei van het kind in zijn of haar eigen tempo, blijft hetzelfde", geeft Sharon Beentjes van de gespecialiseerde jeugdhulporganisatie aan. 

"Ieder kind heeft recht op een fijn leven waarin hij zich kan ontwikkelen, maar niet ieder kind kan zich staande houden in deze snel veranderende, veeleisende wereld", vertelt Sharon. "Kinderen vallen al snel buiten de boot wanneer ze niet 'in het hokje passen'. Dit kan door de omgeving als afwijkend worden gezien." Wanneer gevoelens van boosheid, verdriet, onaangepast of onwenselijk gedrag overheersen, is OP Groei in te schakelen door school of de gemeente. Op Groei ziet onder andere kinderen met autisme, hoogbegaafdheid, gedrags- of hechtingsproblematiek, gezinnen met ouder-kind vragen, kinderen met trauma’s, faalangst, cognitieve vaardigheden die stagneren of weerbaarheidsklachten. 

Behoeften

OP Groei is een organisatie voor Jeugd- en gezinshulp die werkzaam is binnen de Jeugdwet en écht verschil zal maken voor jeugdigen en hun gezinnen. "Dit doen we niet met loze beloften, maar in onderling vertrouwen en het streven naar maatwerk. We gaan uit van wat het kind en gezin nodig hebben. Elk kind en gezin beschikt over zelf oplossende mogelijkheden en competenties. Dit is voor OP Groei het uitgangspunt, ook al lijkt het oplossend vermogen soms klein of tijdelijk verstoord door de situatie of de problematiek. We versterken de kracht en kwaliteiten die ze al hebben, en werken samen met het netwerk om het kind heen, zoals de school." Resultaat is ondersteuning die gericht is op herstel met een duurzaam resultaat. Dit vergroot weerbaarheid bij het ontstaan van (nieuwe) problemen. "Ook springen we in op maatschappelijke ontwikkelingen. Zo zien we steeds meer jeugdigen die gemiddeld tot bovengemiddeld intelligent zijn maar toch uitvallen in het voortgezet onderwijs. Voor hen is de supportgroep en de groep SWITCH ontwikkeld waarbij ingezet wordt om weer zelfstandig te kunnen meedraaien in het onderwijs.'' 

Hulpverlening

OP Groei biedt individuele hulpverlening voor kinderen en jongeren uit het basis- en voortgezet onderwijs op hun eigen school, thuis of in hun omgeving, maar ook in de vorm van een behandelgroep of groepsondersteuning. De organisatie is actief op circa veertig scholen en gecontracteerd in alle gemeenten in West-Friesland, Alkmaar, BUCH-gemeenten en Dijk en Waard.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.stichtingopgroei.nl.