Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Voorjaarskriebels

De natuur is helemaal van slag, de bolletjes spruiten al uit en hier en daar piepen al weer frisse groene steeltjes en blaadjes boven de zwarte kleigrond. Vogeltjes zingen ’s avonds langer door en ’s ochtends zijn sommigen ook al weer vroeg uit de veren… Het voorjaar kriebelt!


Bij mijn man begint er van alles ook weer te kriebelen. De eerste festivalkaarten zijn alweer gekocht, Dijkpop, Cube en vele andere zullen er nog volgen. Daarbij komen ook nog de kermissen. Gelukkig blijft het er bij twee. Bovenkarspel en die van Hoogkarspel. Misschien, nog een derde, die van Grootebroek. Over twee weken begint de eerste, de onze, Bovenkarspel.

De Streek

Zoals ze in de Streek de kermis vieren, was ik dat van huis uit nooit zo gewend. In Enkhuizen wordt de kermis gevierd daar waar de kermis staat en in de kroegen, dus nooit bij iemand thuis. Hier, in de Streek, houden een heleboel een ‘kermisborrel' thuis, tenminste de 'echte Westfriezen', de meeste buitenpoorters kennen dit fenomeen niet. Dit kan allemaal heel gezellig zijn maar ik heb dit nog nooit zo ondervonden. 

Koude kermis

Mijn man is ook zo’n iemand die, dan samen met zijn broers, in zijn geboortedorp een heleboel borrels bezoekt. Ik vind dit maar een vreemd gedoe en ga dan ook niet meer mee. Wel geprobeerd hoor, je moet het toch een keer meemaken om er een mening over te kunnen geven. Nu, ik kan je dit zeggen, ik kwam van een 'koude kermis' thuis. Ik vond het verschrikkelijk, ik hield er niet van en dan ook nog: 'Mooi zitte en dom koike!' Laat mij maar lekker thuis dan heeft hij zeker een gezellige en geslaagde kermis!

Borrel

Maar als je talrijke borrels bezoekt dan moet je zelf ook een kermisborrel geven. Daar ontkomt hij niet aan. Het is en blijft toch geven en nemen.  Hij geeft zijn borrel daarom de zaterdag voor Paas, dan hebben wij samen ook nog wat aan de Paasdagen, kunnen we er nog even tussenuit. Voordat de borrel zover is, heeft hij zich al weken beziggehouden met diverse voorbereidingen. 

Voorbereidingen

'Goede' muziek uitzoeken, lekker hard en rock! Er wordt een playlist gemaakt zodat hij constant het bier kan blijven aanvoeren en zich niet hoeft bezig te houden met cd-tjes in het apparaat te schuiven en het juiste nummertje weer op moeten zoeken. Kratten bier worden ingeslagen. Een koelkast wordt helemaal volgeladen met bier die alvast koel staan voor 'het moment'. De voorraadkast ligt inmiddels afgeladen vol met chips en borrelnoten. De buren zijn gewaarschuwd en natuurlijk uitgenodigd, gelukkig hebben die al andere plannen. 

Eigen plan

En dan is het bijna zover, zijn bloed begint te kriebelen, zijn benen staan niet stil. Is hier nag een bloid moidje dat effies te kerremus met moin wil Gien denken an! Ik ga weg, ik trek mijn eigen plan….Ik heb hem lief doch dwingend verzocht ook geen vrouwvolk uit te nodigen voor de borrel en de mannen die komen mogen hun vrouwen ook niet meenemen. Ik blijf voor geen enkele vrouw meer thuis. Misschien ga ik met mijn broer uit eten, nog even naar mijn vader en daarna weer naar huis, stiekem naar boven glippen, huispak aan, oordopjes in. 

Eens per jaar

Hopelijk is het gauw afgelopen en blijven ze niet steeds herhalen: "Nag ientje toe!” Gelukkig blijft het geen feest en is het maar één keer kermis bij ons in het jaar. Het voorjaar moet nog beginnen en het kermisseizoen is nog niet in zicht….En ik krijg er nu al de 'kriebels' van.