Met name witte katten zijn gevoelig voor plaveiselcelcarcinoom.
Met name witte katten zijn gevoelig voor plaveiselcelcarcinoom. (Foto: Pexels)

Een oor minder

Vandaag staat er een operatie op het programma voor de oren van Luna, een hele lieve kat van twaalf jaar oud. Helaas moet ik allebei haar oorschelpen amputeren. Luna heeft namelijk aan beide oren een plaveiselcelcarcinoom, een vorm van huidkanker.

Een plaveiselcelcarcinoom is een kwaadaardige tumor die we regelmatig zien en kan ontstaan door veelvuldig verbranden van de huid door de zon. Hierdoor zien we de tumor met name ontstaan op plaatsen waar de zon goed kan doordringen tot op de huid. Met name de dunbehaarde en witte huiddelen zijn heel gevoelig. We zien deze tumor ook meer bij witte katten. Het probleem begint vaak met kleine korstjes en beschadigingen van de huid op de oren en de neusrug. Op andere plaatsen van de huid zien we vaker woekeringen.

Herstellen

De plekjes kunnen in de winter weer herstellen, waardoor het probleem lang onopgemerkt kan blijven. Elk jaar worden de ontstekingen erger. Wanneer je allerlei korstjes en plekjes op de oorranden of neus opmerkt, is het belangrijk om dit te laten onderzoeken en er bijvoorbeeld biopten van te laten nemen. 


Als het proces lang genoeg kan doorgaan, dan kunnen er hele stukken van de oren of de neus weggevreten worden. Bij de neus kunnen ook ineens bloedingen gezien worden. Het insmeren van dunne huiddelen met watervaste zonnebrand die geschikt is voor dieren kan de tumor helpen voorkomen.


We nemen vandaag bij Luna de tumoren en een deel van de oorschelpen weg. De tumor kan in het weefsel soms doorgroeien dus moeten we de tumor ruim wegnemen. Alhoewel Luna misschien iets minder mooi naar huis gaat, kan ze gewoon horen, heeft ze geen pijn meer en blijft ze verder hopelijk heel lang gezond.

Met name witte katten zijn gevoelig voor plaveiselcelcarcinoom.