Het herdenkingsmonument in Bovenkarspel voor de slachtoffers van de ramp.
Het herdenkingsmonument in Bovenkarspel voor de slachtoffers van de ramp. (Foto: aangeleverd)

Aantal legionella doden in Nederland blijft jaarlijks toenemen

Zorg

BOVENKARSPEL / REGIO - Het aantal legionellabesmettingen en -uitbraken blijft ieder jaar toenemen, ondanks de aangescherpte wet- en regelgeving na de ramp in Bovenkarspel in 1999 en de komst van sindsdien een groot aantal legionella preventie adviesbureaus in Nederland. Per jaar zijn duizenden besmettingen en honderden doden te betreuren en met de ramp in Bovenkarspel, dit jaar 25 jaar geleden, luidt Stichting Veteranenziekte de noodklok. De patiëntenorganisatie stuurt in haar jubileumjaar aan op meer bewustwording in en transparantie van de Nederlandse gezondheidszorg.

Meer bewustwording rondom legionella is volgens de stichting een must. “Het treft allang niet meer alleen ouderen of mensen met onderliggend lijden. Bovendien zijn de (lichamelijke) restklachten na een besmetting langdurig en vaak zelfs blijvend”, aldus vice voorzitter Diana Snijder. Het ziektebeeld na een legionellabesmetting lijkt op dat van Corona. Waar op covid direct getest wordt bij huisartsen, GGD en in ziekenhuizen, is dat voor legionella nog altijd niet het geval. Zonde vindt Snijder, aangezien het om een simpele antigenen urinetest gaat en mensen met klachten binnen 15 minuten een legionellabesmetting kunnen uitsluiten of niet. Wat volgens de stichting al zou helpen is in elk ziekenhuis een folder op de longafdeling en dat de zoektocht naar adequate informatie door bijvoorbeeld het RIVM wordt vergemakkelijkt. Voorlopige data van RIVM laat zien dat het aantal meldingen over 2023 nog niet compleet is. Deze cijfers wijken flink af van wat de stichting aan aantallen doorkrijgt vanuit de techniek en wetenschap. Daarnaast vermeldt het RIVM niet het (toenemend) aantal jaarlijkse doden.

Onzichtbaar gevaar

Dat de legionellabacterie echt een onzichtbaar gevaar vormt, wordt duidelijk uit het feit dat na een besmetting bijna nooit de veroorzakende partij wordt gevonden. Sporadisch is de afgelopen decennia een bubbelbadenbedrijf, waterzuiveringsbedrijf of CV-ketelbedrijf verantwoordelijk gehouden, maar voor veel slachtoffers is niet duidelijk waar een besmetting is opgelopen. “En dat zorgt voor een blijvende angst bij mensen die zich bij onze patiëntenorganisatie melden”, merkt Snijder. “Was het tijdens de talloze wandelingen met de hond langs het gebouw met die koeltoren? Gebeurde het in het zwembad of op de camping? Het gevaar van een legionellabesmetting is letterlijk onzichtbaar en blijft voor achterdocht en angst zorgen bij mensen die er ooit erg ziek van zijn geworden.”

Ga voor meer informatie over Stichting Veteranenziekte naar de website: www.stvz.nl.

Afbeelding