Op zondag 24 maart wordt in de Zuiderkerk een vesper gezongen.
Op zondag 24 maart wordt in de Zuiderkerk een vesper gezongen. (Foto: Kunstcommissie Zuiderkerk)

Passiemuziek in Zuiderkerk

ENKHUIZEN - Het is een oude traditie om op de middag van de Palmzondag de Stille Week te beginnen met het lezen of zingen van het Lijdensverhaal.

Daarom zingt het Sonnenberg Kleinkoor op Palmzondag 24 maart een vesper waarin o.a. de Lamentationes Jeremiaea (Klaagliederen van Jeremia) van Orlando di Lasso (1532?-1594) worden gezongen. Een heel bijzonder muziekstuk waarin de bijbelverzen worden afgewisseld met het uitgesponnen zingen van de Hebreeuwse letters die voor elk vers staan.

Klaagliederen

Al vroeg in de christelijke traditie worden allerlei passages uit Klaagliederen op het lijden van Christus toegepast. De Klaagliederen geven op een tijdloze manier stem aan een onuitsprekelijk verdriet om iets waar geen woorden voor zijn toch hoorbaar te maken. Het Sonnenberg Kleinkoor, onder leiding van Caroline Sonnenberg, bestaat uit geoefende zangers en is opgericht door oud-leden van de Sweelinck Cantorij in Amsterdam. Naast de Lamentationes wordt muziek gezongen van Tallis en Palestrina.

De vesper vindt plaats op 24 maart om 17.00 uur in de Zuiderkerk te Enkhuizen. De toegang is gratis, wel wordt er een collecte gehouden.