Tineke Abercrombie (rechts) en Lisa Zijlstra-Aref (beleidsmedewerker Gemeente Purmerend) speelden het eerste potje op een van de tafels bij Triton.
Tineke Abercrombie (rechts) en Lisa Zijlstra-Aref (beleidsmedewerker Gemeente Purmerend) speelden het eerste potje op een van de tafels bij Triton. (Foto: Evert Ruis)

Schaaktafels in de stad als speel- en ontmoetingsplek

Nieuws

PURMEREND - Wat een bericht op X (voorheen Twitter) al niet teweeg kan brengen. Tineke Abercrombie reageerde drie jaar geleden op een bericht van Jesús Medina Molina, in Nederland de aanjager van het initiatief om in zoveel mogelijk gemeenten schaaktafels te plaatsen in de openbare ruimte.

Het effect van de actie van Tineke is momenteel op twee plaatsen in Purmerend te zien. Bij Triton in Wheermolen en in de Poelstraat (tegenover bloemenzaak Flowers by Jennifer) zijn recent twee betonnen schaak/damtafels geplaatst. Voor de tafels in de Poelstraat wordt te zijner tijd gezocht naar een zonniger plek. Het is de bedoeling dat er ook twee in de binnenstad worden neergezet, maar over een exacte plek hier zijn de meningen nog verdeeld. Positief is dat beginnende of gevorderde schakers en dammers straks op meerdere plekken in de stad terecht kunnen om een potje te spelen. De schaaktafels dienen ook als ontmoetingsplek. Wil je dit combineren met een spelletje schaken of dammen moet je zelf schaakstukken en/of damstenen meenemen. 

Bericht op Twitter

“Ik was destijds gestopt als voorzitter van de Vereniging Historisch Purmerend toen ik het bericht op Twitter las. Ik vond het een geweldig idee en reageerde onmiddellijk. Ook tagde ik Gemeente Purmerend met de vraag of dit iets voor Purmerend was. Wat ik niet zo snel verwacht had gebeurde toch. Ik kreeg vrij snel een positieve reactie terug. Dat het toch nog drie jaar duurde alvorens de tafels geplaatst zijn vind ik van minder belang. Ze staan er en dat is het belangrijkste. Iedereen kan er gebruik van maken. De enige voorwaarde die vooraf gesteld werd is dat de plaatselijke schaakvereniging erbij betrokken zou moeten worden. Logisch ook wel want in dat geval is er al een solide basis gelegd voor het goed gebruik van de tafels”, aldus Tineke Abercrombie.

Opening tijdens schaaktoernooi

Sinds begin 2018 hebben al meer dan 10 gemeenten in ons land geanticipeerd op het streven van Jesús Medina Molina. Schaakclub Purmerend (SC Purmerend) heeft zich voor 100% achter het initiatief geschaard. De vereniging organiseert op 12 en 13 april het 60ste voorjaarstoernooi en als speelvelden is gekozen voor de zojuist geplaatste schaaktafels bij Triton in Wheermolen. De officiële ingebruikname van de schaaktafels bij Triton is op zaterdag 13 april om 12.00 uur. SC Purmerend spint logischerwijs garen bij het aanbieden van schaken in de openbaarheid. Het zou niet onlogisch zijn als het aantal schakers op de ledenlijst van SC Purmerend groeit. Op de tafels in Purmerend is een QR-code zichtbaar die rechtstreeks linkt naar de website www.schaakclubpurmerend.nl

Lenen van stukken

Het is de bedoeling dat vanaf 20 april om de week iemand van de schaakclub aanwezig bij de speeltafels bij Triton. Dit om eventuele verdere informatie te verschaffen. Voor wie graag een potje wil schaken of dammen bij een van de tafels en zelf geen schaakstukken of damstenen heeft is er een mogelijkheid deze te lenen. Dit kan voor de tafels in de Poelstraat bij VUE bioscoop en Flowers by Jennifer. Voor de tafels bij Triton kan dit bij het gelijknamige wijkcentrum.