Terwijl voorzitter Erwin Meurs de plaquette met drie Topprestatie badges van wethouder Mario Hegger krijgt, kijkt coach Emma Swart (links naast Meurs) van Jogg-Teamfit goedkeurend toe.
Terwijl voorzitter Erwin Meurs de plaquette met drie Topprestatie badges van wethouder Mario Hegger krijgt, kijkt coach Emma Swart (links naast Meurs) van Jogg-Teamfit goedkeurend toe. (Foto: Han Giskes)

NEA Volharding creëert gezondere sportomgeving en krijgt als dank Topprestatie badges

Nieuws

PURMEREND - Atletiekvereniging NEA Volharding heeft als eerste vereniging in Purmerend zogeheten Topprestatie badges ontvangen. Dit als beloning voor het creëren van een gezondere sportomgeving. Sportwethouder Marion Hegger kwam zondagmiddag naar het complex aan de Flevostraat om drie badges, die in het kader van de campagne ‘30 dagen gezond in maart’ worden uitgegeven, te overhandigen. Gemeente Purmerend hoopt op deze manier meer verenigingen aan te sporen tot een (nog) gezondere sportomgeving. De badges krijgt ongetwijfeld een mooie plek in het clubhuis.     

Het uitgeven van Topprestatie badges is een initiatief van Jogg-Teamfit, een landelijke organisatie die tot doel heeft de sportomgeving voor kinderen gezonder te maken. Spurd heeft zich logischerwijs hierachter geschaard. Het sportbedrijf acht het van groot belang dat de goede bedoelingen en uitvoering van de Purmerendse atletiekvereniging navolging krijgt. Niet alleen verenigingen komen in aanmerking voor een of meerdere badges, ook aan speeltuinen kunnen deze worden gegeven. Jogg-Teamfit begeleidt verenigingen in hoe een gezonde(re) sportomgeving het beste kan worden bereikt en beoordeelt na een periode hoe ver een vereniging ervoor staat. Daarna kan een of meerdere Top Badges worden gegeven.

Niet roken, verantwoord alcoholgebruik en voeding 1 en 2. Dat zijn de de challenges waarvoor een Topprestatie badge behaald kan worden. Aan de hand van deze criteria en in overleg met Jogg-Teamfit en Spurd is NEA Volharding begonnen aan de route die een gezondere sportomgeving tot gevolg heeft. Inmiddels is roken niet meer toegestaan op het terrein van de vereniging, men drinkt geen alcohol meer waar kinderen bij zijn en in de kantine is er voor bijna alles een gezonder alternatief om voor te kiezen. Popcorn in plaats van een zakje chips en een volkorentosti in plaats van een tosti van witbrood zijn maar twee voorbeelden. Ook heeft de vereniging een watertappunt buiten zodat kinderen gestimuleerd worden om water te drinken en geen suikerhoudende (sport) drankjes. Als het goed is merken de leden van NEA Volharding dat ze makkelijker voor een gezond alternatief kunnen kiezen in de kantine. Op wedstrijddagen wordt fruit uitgedeeld en drinkt men water of suikervrije limonade. 

Het klinkt allemaal logisch, maar het gebeurt nog lang niet overal. Het spreekt voor zich dat Gemeente Purmerend heel blij met een club als NEA, al moet erbij gezegd worden dat ook andere verenigingen bezig zijn om hun omgeving gezonder te maken. En is er contact met andere verenigingen om te kijken of ze dit ook willen.